2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Ingyenes lesz az internetes BBC archívum

2007. április 17. 10:15

A BBC (British Broadcasting Company) hamarosan elérhetővé teszi az interneten közel egymillió órányi rádiós és televíziós anyagát.

A rádiózás és televíziózás olyan elveszettnek hitt kincsei lesznek újra elérhetőek, amelyeket csupán egyszer sugároztak, aztán soha többet nem ismételtek meg. Így egy Martin LutherKinggel röviddel a meggyilkolása előtt készített beszélgetés és a Zoo Quest 1956-os, a fiatal David Attenborough-val leforgatott epizódjai is láthatóak lesznek az online műsorkalauzban.


Interneten lesz látható: The Crime Traveller

Az internetezők olyan egyszer sugárzott, és aztán az archívumban elsüllyesztett csemegéket is felidézhetnek, mint az 1991-ben Anthony Hopkins és Bob Hoskins főszereplésével leforgatott Othello, illetve az az 1940. májusában sugárzott drámai bejelentés, amelyben azt kérték az önkéntesektől hogy hajózzanak Dunkirkbe, ahol 330 ezer brit és francia katona várta, hogy megmentsék.

Az ambiciózus projektet a BBC következő generációs média- és technológiai igazgatója, Ashley Highfiled vezeti. A BBC az online tartalom megtekintése mellett annak letöltését is biztosítja majd, ám a feladat nem volt egyszerű: mivel a tartalomszolgáltatás távlati célja az IPTV-s szolgáltatásban és a digitális tévéadásban történő megjelenés, ezért különleges technológiai eljárásokat kellett kifejleszteni. A BBC emellett a szerzői jogokat is szeretné letisztázni, hogy mire a szolgáltatás élesben is elindul, ebből ne legyen probléma.

A jövő hónapban 20 ezer felhasználó bevonásával indítják el a szolgáltatás tesztelését, és a tartalom nagyjából egy év múlva lesz publikus. A részleteket a héten jelentik majd be, azt azonban már most is tudni lehet, hogy mindez a britadófizetőknek ingyenes lesz, ám a külföldieknek fizetni kell érte, és lehetséges, hogy hirdetési felületek is megjelennek majd az oldalakon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár