2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi történt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök agyával?

2022. január 24. 09:50 Múlt-kor

Több mint fél évszázaddal a merénylet után az USA-ban még mindig sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy ki (vagy kik) álltak valójában John F. Kennedy meggyilkolása mögött. Mások viszont egy legalább ugyanilyen rejtélyes kérdésre keresik a választ: vajon mi történt Kennedy agyával?

A titokzatos agy

Bár a 35. elnök testét az Arlingtoni Nemzeti Temetőben hantolták el, agya 1966 óta hiányzik. Ellopták, mint bizonyítékot? A testvére vitte el? Vagy már eleve kicserélték, mielőtt eltűnt volna? Alább olvasható minden, amit a rejtélyről csak tudunk.

John F. Kennedy agyának története a megölésének napján kezdődött. 1963. november 22-én a texasi Dallasban az elnök merénylet áldozata lett. Aznap éjjel a washingtoni Bethesda Haditengerészeti Kórházban a boncolás megállapította, hogy az elnököt két lövés érte hátulról és felülről.

A boncolásnál jelen lévő FBI-ügynök, Francis X. O’Neill Jr. visszaemlékezése szerint „nem sok maradt az agyból, több mint a fele hiányzott”. O’Neill látta, amint az orvosok eltávolítják az agyat, és egy „fehér edénybe” teszik. A boncolási jegyzőkönyv is rögzítette, hogy „az agyat további kutatások céljára eltávolították és konzerválták”.

James Swanson, az End of Days: The Assassination of John F. Kennedy című könyv szerzője leírja, hogy az agy végül egy rozsdamentes acél tartályban a Nemzeti Levéltárba került. Itt abban a szobában helyezték el, amit Kennedy titkárnője, Evelyn Lincoln kapott arra az időre, amíg elrendezte az elnök iratait.1966-ra azonban az agy, a szövetminták és a további boncolási anyagok eltűntek, és a fellelésükre indított vizsgálat is eredménytelen maradt.

Bár senki nem tudja, hova lett Kennedy agya, az elmúlt évtizedek során számos teória fogalmazódott meg. Összeesküvéselmélet-hívők szerint az agy az elnök halálának valódi okát leplezné le. A boncolás hivatalos eredménye, a felülről és hátulról érkező két lövés egybevág a nyomozás következtetésével, miszerint Lee Harvey Oswald lőtte le Kennedyt egy hatodik emeleti ablakból.

Egy összeesküvés-elmélet szerint ellenben az agy a „füves domb” teóriát erősíti, ami egy szemből érkező lövésnek tulajdonítja Kennedy halálát. (Egyébként elsőre a dallasi Parkland Kórház orvosai is erre a megállapításra jutottak.) Az elmélet hívei szerint ezért lopták el az agyat: hogy eltüntessék a bizonyítékot.

Meghamisított fényképek?

Swanson azonban másképp gondolja. Bár egyetért azzal, hogy az agyat valószínűleg ellopták, szerinte nem más tette, mint Robert F. Kennedy, az elnök testvére. „Nem egy összeesküvés nyomait akarta elleplezni, hanem inkább Kennedy elnök betegségeinek valódi mértékét, vagy az általa szedett gyógyszerek mennyiségét” – írja Swanson.

Kennedy valóban több egészségügyi problémával küzdött, amit nem osztott meg a nyilvánossággal, illetve számos gyógyszert is szedett: fájdalomcsillapítókat, szorongásoldókat, serkentőket, altatókat, illetve veszélyesen gyenge mellékveseműködése miatt hormonokat.

Kennedy agyának eltűnése azonban csak a rejtély egyik fele: a jelek szerint az agyról készült archív fotókkal sem stimmel valami. 1998-ban a merényletről készült felvételeket vizsgáló bizottság egy jelentése aggasztó kérdéseket vetett fel. Véleményük szerint az elnök agyáról készült felvételek nem a megfelelő szervet ábrázolják.

„90-95%-os biztonsággal merem mondani, hogy a Levéltárban található fotók nem Kennedy agyáról készültek” – mondta Douglas Horne, a bizottság katonai feljegyzésekért felelős vezető elemzője. Hozzátette: „Ha pedig nem azok, az csak egy dolgot jelenthet: az orvosi bizonyítékok meghamisítását.”

O’Neill, a merényletnél is jelen lévő FBI-ügynök, szintén azt állítja, hogy a hivatalos felvételek eltérnek az általa tapasztaltaktól. Számára „egy majdnem teljes agynak néznek ki,” alapvetően különbözőnek a súlyosan roncsolt szervtől, amit látott. A jelentés számos további ellentmondást is feltárt azt illetően, hogy ki és mikor vizsgálta meg az agyat, milyen metszetek készültek belőle, és milyen fényképek készültek róla.

John F. Kennedy agyának története legalább olyan rejtélyes, mint meggyilkolásának körülményei. Máig nem tisztázott, hogy vajon ellopták, elveszett, vagy kicserélték. De a nyilvánosság talán hamarosan további válaszokhoz juthat a merényletről: bár 2021-ben a járványra hivatkozva elhalasztották, 2022 decemberében várhatóan további Kennedy-aktákat nyitnak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A „füves domb”, ahonnan egyesek szerint a lövés valójában érkezettA Kennedy fejét eltaláló golyó útjáról készült diagramLee Harvey Oswald a kertjében, valószínűleg a gyilkos fegyverrel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár