2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kennedy-fivér, akiben családja a legkevesebb politikai tehetséget látta, mégis a szenátusig jutott

2022. február 22. 15:10 MTI

90 éve, 1932. február 22-én született Edward „Ted” Kennedy amerikai politikus, szenátor, John F. Kennedy elnök legfiatalabb öccse, az amerikai politikus-dinasztia utolsó nagy alakja, akit a szenátus oroszlánjaként emlegettek.

Edward „Ted” Kennedy
A legifjabb Kennedy-fivér politikai pályafutása során mindvégig az egészségügyi reform elkötelezett híve maradt (1971)

Szó szerint a politikába született, gazdag és befolyásos ír származású apja sikeres üzletember és az 1930-as évek második felében londoni nagykövet volt, aki politikai ambícióit fiaiba is átültette.

Vágyai valóra váltak, hiszen John fia az Egyesült Államok 35. elnöke lett, Robert halálakor a legesélyesebb elnökjelöltnek számított, Ted pedig tíz amerikai elnökkel dolgozott, és a szenátus egyik legtekintélyesebb tagja volt.

A családot számos tragédia sújtotta. Kilenc gyermek közül három nem élte meg a felnőttkort, a legidősebb testvér, Joseph a második világháborúban halt hősi halált, az elnök John merénylet áldozata lett, miként öccse, Robert is, JFK fia pedig repülőszerencsétlenségben hunyt el.

A családban Ted politikai karrierjéhez fűzték a legkevesebb reményt. A tradíciónak megfelelően a Harvard Egyetemen tanult, de másodéves korában egy csalás miatt egy évre eltávolították, ezt az időszakot „büntetésből” a hadseregnél töltötte.

Remek sportember volt, de sportkarrierjét is veszélyeztette, hogy gyorshajtás miatt rendszeresen összeütközésbe került a hatóságokkal. 1962-ben ő „örökölte” elnökké választott bátyja szenátori helyét.

Ezt követően nyolcszor választották újra Massachusetts államban, halálakor a szenátus második legrégebben hivatalban lévő tagja volt. Politikai karrierje nagy lendülettel indult, hamar népszerűvé vált.

Könnyen hangot talált az emberekkel, a szegények és politikailag hátrányos helyzetűek szószólójaként a Demokrata Párt baloldali szárnyának tagjaként számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját.

Több száz törvény megalkotásához járult hozzá, ellenezte a vietnámi háborút, miként később az iraki háborút is. Az 1960-as évek végén, két testvére tragikus halála után úgy tűnt, a Demokrata Pártban nincs vetélytársa az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A Kennedy-átok azonban őt sem kerülte el. 1969. július 18-án a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetve autójával lesodródott egy hídról. Neki sikerült partra úsznia, utasa azonban, egy fiatal nő a vízbe fulladt. A sokkos állapotba került szenátor a balesetet csak egy nappal később jelentette, amikor a rendőrség már megtalálta a nő holttestét.

A botránnyal elnöki esélyei elszálltak, a Fehér Házba csak egyszer, 1980-ban próbált bejutni, de már a párton belüli versengésben alulmaradt Jimmy Carterrel szemben. A sajtó egy időben sokat cikkezett alkoholizmusáról, nőügyeiről, neki mégis sikerült talpra állnia, és fokozatosan a Capitolium egyik legtekintélyesebb tagja, igazi államférfi lett.

Szinte minden főbb jogszabályon, amelynek célja a polgárjogok, az egészségügy és az amerikai nép gazdasági jólétének előmozdítása volt, ott állt a neve. Igazi szívügyének az egészségügy reformját tartotta, egyike volt Barack Obama legfőbb támogatóinak.

2008-ban rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak a politikusnál, aki a műtétek és kezelések ellenére 2009. augusztus 25-én meghalt. Barack Obama elnök gyászbeszédében mentorának és korunk legnagyobb törvényhozójának nevezte. „Szerencsés voltam az életben, hogy egy különleges családban nőhettem fel és hogy az első sorban ülhettem nemzetünk történelmének számos fontos eseményénél” – írta Edward Kennedy emlékiratában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Obama lelkes híve maradt utolsó hónapjaiban is (2009)Robert (b) Ted (k) és John (j) 1963-ban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár