2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bartók bogarai által ihletett kiállítás Budapesten

2007. március 7. 08:45

Bartók Béla rovargyűjteménye ihlette azokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyekből hétfőtől látható kiállítás Budapesten, a Ráday utcai 2B Galériában.

Bartók Béla legendás természetszeretetének kevés fennmaradt tárgyi emléke az alkotó utolsó lakhelyén, a tavaly tavaszra felújított budai, Csalán utcai villában (ma Bartók Emlékház) látható.

Az egyik vitrinben kaptak helyet a rovargyűjtő eszközök, a gyűjtemény még ép darabjai, valamint a nagy tárgyi ismeretről, alapos rendszerezésről tanúskodó jegyzetek. A zeneszerző viaszhengerei és kottái javarészt túlélték a háború pusztításait, a rovargyűjtemény viszont nem volt ilyen szerencsés: a hatalmas anyagból mára csupán 250 kemény páncélú bogár maradt.

A zeneszerző rovargyűjteménye tizenkét művészt ihletett meg, köztük Tandori Dezső költőt, akit grafikai munkáiról is ismert. A "Bartók bogarai" című, április 14-ig megtekinthető tárlaton megjelenik művével Bori Bálint, és az amerikai Ken Butler, aki az előbbi alkotóhoz hasonlóan hangszerekből, zongorából vagy gitárból is épít különleges szobrokat. A kiállítók között szerepel továbbá Kicsiny Balázs, a 2005-ös Velencei Biennálé művésze, valamint az amerikai John Roach, aki szintén a hangszerek felől közelít a megadott témához.

A Kálvin tértől néhány percre a Ráday utca 47-ben működő 2B Galéria művészvendégei között van még Elekes Károly, Hajagos Andrea, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Swierkiewicz Róbert, Várnagy Tibor és Zsák Árpád is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár