2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Modern turizmus fenyegeti az ősi templomokat

2007. február 22. 11:45

A turizmus robbanásszerű növekedése nehéz helyzetbe hozta a kambodzsai kormányt, amelynek egyensúlyt kell teremtenie a bevételek és a megóvás között.

Turisták tapossák a kulturális harmónia szimbólumát

Miután Kambodzsában helyreállt a béke, és az ország megnyílt a világ számára, Angkor 1992 óta a világörökség részét képező templomai aranyforrássá váltak a kormány számára. Ebben az évben közel egy millió külföldi turistát várnak, ami 2000 óta hatszoros növekedést jelent. Az idén a kambodzsai látogatókkal együtt összesen két millióan fogják megnézni a régészeti emlékeket, és ez a szám az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint 2010-re elérheti a három milliót.

Forrás: Flickr/GaoMing

Békésen tűrik

A megfigyelők azonban úgy vélik, hogy ez a növekedés nehéz helyzetbe hozta a kambodzsai kormányt, amelynek egyensúlyt kell teremtenie a régészeti emlékek által nyújtott bevételi lehetőség, és azok megóvása, helyreállítása és tanulmányozása között. Az ország nincs egyedül a problémával: az athéni Akropolisz, a pekingi Tiltott Város és az isztanbuli Hagia Sophia területe is mind ki vannak téve a turizmus nyomásának. A perui Nazca-vonalakat és Palpát a villanyvezetékek és a látogatók autói veszélyeztetik, a nepáli Katmandu-völgyben  pedig az UNESCO az "ellenőrizetlen városfejlesztés" ellen emelt szót.

A műemlékvédők és régészek attól tartanak, hogy Angkor piaci hasznosítása (lásd Angelina Jolie Tomb Raider c. filmjét) háttérbe szorítja a helyreállítás szükségességét. Erre Phnom Bakheng a legjobb példa, amelyről minden útikönyv azt írja, hogy a templomból látható naplementét egy turistának sem szabad kihagynia. E tanácsot követve aztán turistabuszok sokasága érkezik ide, és délutánonként körülbelül 4000 koreai, japán, kínai, angol vagy más nyelvet beszélő turista árasztja el a templomhegyet rátaposva a feliratos kövekre, és figyelmetlenül bánva az ott lévő ősi szobrokkal.

Forrás: Flickr/Tony X.Q

Mindenkinek látnia kell

"A legnagyobb probléma az, hogy a látogatók száma gyorsabban növekszik a lehetőségeinknél, hogy kezelni tudjunk egy ekkora tömeget. Nem kétséges, hogy mindez a templomok pusztulásához fog vezetni, és ha nem teszünk valamit, ez még csak rosszabb lesz"
- állítja Teruo Jinnai, az UNESCO kambodzsai képviselője. A válság miatt gyors megoldásokra van szükség: hat hónappal ezelőtt a Phnom Bakheng helyreállítását végző World Monuments Fund (Világ Műemlékei Alapítvány) kénytelen volt gyorsan megjavítani a templomhoz vezető fő kőutat, amely a turisták és az esőzések miatt rongálódott meg.

A turisták miatt a templom belsejében lévő szobrok, és az alacsonyabban elhelyezkedő feliratok is veszélyben vannak: friss graffitik csúfítják a repülő mennyei nimfa és a Garuda harcosok homokkőbe vésett alakjait. A templom oldalán ráadásul homokzsákokkal kellett megerősíteni az egyik támfalat, mert a turisták azon másztak ki-be, hogy ne kelljen a meredek lépcsőkön lemenniük.

"Ez a hely a 10. században tökéletes alkotás volt, amely matematikai és vallási harmóniát tükrözött, és ahová a király és a szerzetesek imádkozni jöttek. Ma azonban nézzünk csak rá. Nem arra tervezték, hogy sok ezer ember egyszerre tartózkodjon benne. A turizmus kétélű fegyver. Azt szeretnénk, ha mindenki felismerné Angkor templomainak fontosságát, de nem így" - mondja John H. Stubbs a World Monuments Fund alelnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár