2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fillérekért kótyavetyélik a kambodzsai műtárgyakat

2004. július 28. 15:01

Fillérekért kótyavetyélik el a phnompeni bolhapiacon az ősi kambodzsai civilizáció páratlan régészeti leleteit.

Egy 3500 éves, durván faragott kőeszközt már 15 dollárért (kb. 3000 forint), egy későbbi korból származó, mívesen megmunkált olvasót 2 dollárért meg lehet szerezni. Hasonló nagyságrendű összegekért találnak gazdára olyan cserépedények, bronzékszerek, használati tárgyak, amelyek keletkezésük korszakának termelési kultúrájáról adnak pótolhatatlan információkat - írta phnompeni helyszíni tudósításában az AFP.


A francia hírügynökség szerint a Kambodzsában dolgozó archeológusokat mélyen elkeseríti az egyre bővülő illegális műtárgy-kereskedelem. Dougald O'Reilly, a világörökség kincseinek felügyeletére alakult Heritage Watch igazgatója szerint régészeti szempontból Kambodzsa valóságos aranybánya, nemcsak az ott fellelhető  egyedi kultúrkincsek, de az ősi kultúra teljes ismeretlensége miatt is. Angkor - mondta a szakember -  egyike a legnagyobb emberi civilizációknak, eredete azonban  rejtély a tudósok számára.


Az ősi város egyébként nemrég lekerült az UNESCO világörökség-listájának veszélyeztetett helyszíneit tartalmazó felsorolásából. Az ENSZ kulturális szervezete ugyanis úgy ítélte meg, hogy Angkor fennmaradása mára biztosítva van.


Most azonban úgy tűnik: örökre elveszhetnek az ősi civilizációk tárgyi emlékei.


Az ásatási helyszínek fosztogatásának megakadályozására nincs elég képzett rendőr, a helybéliek számára viszont könnyű pénzszerzési lehetőség a földből kiásott régi tárgyak eladása.  A szakemberek és a helyi hatóságok szerint a történelem előtti  műtárgyak széthordását csak az állíthatná meg, ha a világ egyik legszegényebb országában meg tudnák értetni a lakossággal: ősi örökségéből csak akkor profitálhat, ha sikerül megőrizni és összegyűjteni az értékeket, amelyekből múzeumokat létesítenek és megnyitják azokat a világturizmus előtt.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár