7 végzetes pillanat

Múmiákat találtak a felhők harcosainak városában

2007. január 19. 13:15

Titokzatos várost és mumifikálódott holttesteket találtak a perui dzsungel mélyén, így a kutatók reményei szerint végre talán egy lépéssel közelebb kerültek a chachapoya indiánok világához.

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy titokzatos városokat rejt a perui dzsungel, amelyeket már néha a régészek előtt kifosztanak. A perui Anazco-család felfedezői azonban nemrég egy érintetlen romvárost találtak a Rio Verde és a Rio Huabayacu közötti fennsíkon, Limától 900 kilométerre északra. Az expedíción részt vett Keith Muscutt, a Berkeley Egyetem régésze is, aki az előzetesen felmért városról különleges adatokkal szolgált a sajtónak.

Elmondása szerint a 400 éve lakatlan romok méretük és alakjuk miatt "feltűnően rendellenesek", és mivel nem találtak erődítésre utaló nyomokat, ezért az épület szakrális célokat szolgálhatott. A Huaca la Penitenciaria, azaz Börtönrom névre hallgató építmény egy nagy szertartási részből, egy piactérből és több szögletes és kör alakú épületből áll. A szakértő szerint a díszítések és egyéb jelek alapján a romokat a chachapoya indiánok építhették.

A városban 12 mumifikálódott holttestre bukkantak egy 600 éves sírkamrában. Ez az első föld feletti temetkezés a régióban, ahol a balzsamozók szakértelmének hála a maradványok nagyon jó állapotban maradtak meg. A chachapoya múmiák sokat elárulnak a korábban ismeretlen népről. Az egyik lelet különösen hátborzongató: a nő összekulcsolt karjaival védi magát attól, amitől az arcára fagyott a borzalom.
A chachapoya cilivilzáció 800 és 1475 között virágzott, és ma leginkább hegytetőkön álló erődeikről - a leghíresebbek ezek közül Kuelpa és Vira Vira - ismertek (ezért kapták a felhők harcosai nevet is). Közvetlen a spanyol hódítás előtt hódították meg őket az inkák, ők azonban 1532-ben szövetséget kötöttek a nyugati hódítókkal, ám hamar áldozatául estek az európaiak által behurcolt betegségeknek, és kihaltak.

A most talált romok a chachapoya határvidéken találhatók, ami azt jelentheti, hogy igazából még ma sem ismerjük az általuk lakott terület pontos kiterjedését. Korábban ugyanis úgy gondolták, hogy a felhők harcosai ezekben az erdőkben véres küzdelmek árán védték meg birodalmukat az Amazonas törzseivel szemben, ám a békés romok ezen elmélet újragondolására serkentenek.

A felfedezés részleteit a Discovery Channel Múmiák nyomában (Chasing mummies) című új sorozatának egyik januári adásában mutatják majd be.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!