2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták az ősi zsidó szekta latrináját

2006. november 15. 12:30

A halálozási ráta túl magas volt

A kutatók szerint nagyjából 100 éven át naponta 20-40 ember járt ki dolgát végezni a sivatagba a rituálisan körülírt helyre. A terület ettől hamar elfertőződött, elég volt, ha valakinek egy kis seb volt a lábán, s rögtön vérmérgezést kaphatott, vagy magával hurcolta a baktériumokat. Ezen a kutatók szerint egy rituális fürdő könnyen segített volna, azonban az a kor higiénés viszonyai mellett valószínűleg csak rontott a helyzeten.

A fürdő nem igazán frissítette őket

A fürdő vize ugyanis hónapokig állt a kolostor medencéjében, és azt csak a téli esők frissítették fel, így az esszénusok a parazitákat minden bizonnyal visszavitték a fürdőbe, ahol azok a meleg vízben elszaporodva még több fertőzést, bélproblémákat és hasmenést okozhattak. Ha pedig mindez nem lenne elég, a kutatók szerint a szekta tagjai a betegségeket spirituális tisztátalanságnak hitték, ezért egyre többször merítkeztek meg a fürdőben, amitől még betegebbek lettek.

A kutatók szerint ez a szokás lehet a magyarázata a kumráni magas halálozási rátának is. A kolostor temetőjében eltemetettek csupán 6 százaléka volt 40 év feletti (ez az arány a korabeli Jerikóban 49 százalék volt), így minden bizonnyal borzalmas higiénés viszonyok uralkodhattak a kolostorban.

Az esszénus-elmélet egyik legfőbb ellenzője, Norman Golb az MSNBC-nek adott interjúban megdöbbentőnek tartotta, hogy a kutatók egy latrina alapján ilyen messzemenő következtetéseket vontak le. A latrina szerinte mindössze csak annyit bizonyít, hogy emberek laktak a térségben. Golb szerint a kutatók csupán egy látványos bemutatóba gyúrták össze a több évtizedes kutatás szerteágazó eredményeit, és sajnálatosnak tartja, hogy általában csak ilyen és hasonló médiaszenzáció juthat el a nagyközönséghez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár