2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elindult a Szabadság vonata

2006. október 25. 16:00

A Szabadság vonata elnevezéssel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit megelevenítő, a HM Hadtörténeti Intézet (HM HIM) és Múzeum, valamint a Magyar Államvasutak által közösen létrehozott utazó emlékkiállítás Nyugati pályaudvaron rendezett ünnepélyes indítására került sor október 24-én.

A vonat indulása előtt rendezett ünnepségen a honvédelmi miniszter megnyitójában többek között szólt arról, hogy az utazó tárlat sokak számára ad lehetőséget arra, hogy történelmi bepillantást kapjanak 1956-ról. A miniszter méltatta a honvédség és a vasút példás együttműködését, egyúttal kifejezte köszönetét a Szabadság vonata létrehozásáért.

A MÁV 1956-os forradalmi szerepvállalásával kapcsolatban a vasúttársaság jelen lévő képviselője elmondta, hogy a vasutasok jelentős része átállt a forradalmárokhoz, és sajátos eszközeivel - például sínfelszedésekkel, a belső távirdarendszerével - segítette a harcolókat. Örömmel tettek eleget a Honvédelmi Minisztérium kérésének a múzeumi vasúti szerelvény összeállításával és minden eszközt megragadtak azért, hogy ez a rendhagyó kiállítás minél több helyre eljuthasson.

Ezt követően dr. Holló József bemutatta a múzeumvonatot. A szerelvényében kiállítást rendeztek be, melyen a látogatók korabeli tárgyak, plakátok, fotók, egyenruhák, illetve hanganyag segítségével megismerhetik az ötvenes éveket, a forradalom eseményeit, a forradalom utóéletét. A múzeumvonat egyik kocsijában korabeli filmfelvételeket nézhetnek az érdeklődők.

A múzeumvonat első állomása Salgótarján lesz, ezt követően - az ország tizenhét nagyvárosában történő megállás után - a múzeum utazása november 2-án, Székesfehérváron fejeződik be, ahol még két napig látható lesz a kiállítás a Vasúttörténeti Parkban.

(Múlt-kor/HM)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár