2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Kulturális célokat szolgál majd a felújított győri zsinagóga

2006. augusztus 31. 11:45

Hétfőn Hiller István kulturális miniszter jelenlétében felavatták Győrött a felújított zsinagógát, az épület a jövőben kulturális célokat szolgál, így a többi közt képtárnak ad otthont.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter avató beszédében a Talmudból idézett. `A templom falai bebizonyították, hogy hajlékot tudnak adni nem csak az imának és a tanulásnak, hanem a kultúrának is` - mondta. A miniszter szerint bár az egykori szakrális szerepét a zsinagóga átadja a kultúrának, ez nem lényegi változás, szellemiségében nem változik meg. A falak őrzik Győr zsidóságának több mint 500 éves múltját, és mikor befogadja új funkcióját, ugyanúgy szentélyként működik tovább az emberi művelődés templomaként.

Forrás: MTI
Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidó és a magyar kultúra ezer szállal fűződik egymáshoz. A zsidó származású művészek, tudósok nélkül szegényebb lenne a magyar kultúra - mondta. Schweitzer József nyugalmazott főrabbi a magyar izraelita gyülekezet nevében megnyugvással és örömmel vette tudomásul, hogy az épület új funkciója méltó a régihez. Örömét fejezte ki, hogy az épületben megőrzik a szakrális tevékenység és az elhurcolt ötezer győri zsidó emlékét is. Az ünnepség végén Schweitzer József a bécsi főrabbival közösen elmondott egy kádist, majd megáldotta az új funkciójú épületet és a jelenlévőket.

Forrás: MTI
A műemléképület rekonstrukciójának költsége meghaladta a 471 millió forintot, ebből a város 450 milliót kapott címzett támogatásként. A reprezentatív épületben a város által elnyert nagy értékű Vasilescu-gyűjtmény is helyet kap.

(Múlt-kor/MTI)

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!