2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Átadták a felújított tokaji zsinagógát

2006. augusztus 18. 10:15

Kulturális és konferenciaközpontként működik a jövőben Tokaj egykori zsinagógája, amelyet felújítását követően szerda este, a Zempléni Fesztivál erre az alkalomra szervezett ünnepi műsora keretében adott át Májer János, a város polgármestere.

Tokaj a zsinagóga felújításához európai uniós pénzre pályázott, s a mintegy 400 millió forintos helyreállítási költség 90 százalékát nyerte el, a fennmaradó hányadot az önkormányzat fedezte - közölte a polgármester. A megújult épület földszintjén és karzatán 250 néző foglalhat majd helyet. A tetőtérben, amelyet konferenciateremként alakítottak ki, ugyancsak 250 ember számára van hely.

A polgármester elmondta, hogy a zsinagógában a jövőben elsősorban kulturális rendezvényeket, komolyzenei koncerteket, kamaraszínházi előadásokat tartanak, de a földszint is alkalmas konferenciák megrendezésére. Az épület teljesen akadálymentes - jegyezte meg Májer János.

A tokaji önkormányzat sikeresen pályázott a zsinagóga tőszomszédságába tervezett városi színház megépítésére is. Ez csaknem 953 millió forint költségű zöldmezős beruházás lesz, a költség 65 százalékát - csaknem 604 millió forintot - az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapja biztosítja. A magyar költségvetés több mint 325 millió, míg a városi önkormányzat csaknem 24 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz. A kivitelezés várhatóan 2007 tavaszán kezdődik és 2008 nyarán fejeződik be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár