2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Előkerült Buda első zsinagógája

2005. augusztus 31. 13:51

Az első budavári zsinagóga maradványait találták meg a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai közműfektetés előtti kutatóásatás során - írta a mai Népszabadság. A szenzációnak is mondható lelet a Szent György tér szélén, a Korona cukrászda mellett került elő.

Teljes alapterületén nem tudták feltárni, csak a közmű-nyomvonalon, amely hosszában, kelet-nyugati irányban futott végig a zsinagógán. Megállapították, hogy az imaház tizennégy méter hosszú lehetett, téglás padlózatú és boltozatos mennyezetű. Boltíveit a terem közepén két, hatvan centiméter vastagságú kőoszlop tartotta, melyek közül az egyiknek több eleme is megmaradt, míg a másiknak csak alapköve.

Végh András ásatásvezető régész szerint a zsinagóga építése a város alapításának idejére, a tatárjárás utáni évtizedekre tehető, s vélhetőleg az ezernégyszázas évek elejéig állt, úgy tűnik, akkor lebontották.

A most előkerült XIII. századi zsinagóga a maga korában nagynak számított, mondta a régész, méretei hasonlóak a korabeli bécsihez. Közvetlenül a vár nyugati kapuja mellett állt, amelyet egyébként Zsidó kapunak neveztek ekkoriban, az itt elterülő zsidónegyedről. A zsinagógát a kapuval kapcsolatban említi a Képes Krónika is: 1307 májusában Károly Róbert párthívei hatoltak be egy éjjel az itteni kapun, amely az említés szerint a "zsidók zsinagógája mellett" volt. Mint a mostani feltárásból kiderült: tulajdonképpen hozzáépült a kaputoronyhoz.

A vár átépítései megváltoztatták később az itt haladó utca nyomvonalát, s ezt a telket az úttest foglalta el. Ezért nem bukkantak elő a zsinagóga maradványai az elmúlt évek Szent György téri ásatásai során. Bár néhány lelet jelezte a közelségét, például egy Dávid-csillagos fatányér, vagy egy héber írásjelekkel megjelölt pohár, amelyeket a szomszéd telkeken találtak évekkel ezelőtt. Sőt, korábban már megtalálták a zsinagóga mellett lévő rituális fürdő medencéjét is.

A régen várt, eredményt hozó feltárás után a maradványokat visszatemették, a lefektetett közművek a romokat nem érintik.

A cikk a Népszabadságban

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!