Hitler elfeledett szövetségesei

750 éves a jáki templom

2006. szeptember 21. 11:45

Feltárások és rekonstrukció

1846-ban a szombathelyi püspöki hatóság már azt sürgette, hogy a templomot művészettörténeti szempontok szerint kell helyreállítani. Ettől kezdve a templom felújítása nem csak egyházi, hanem nemzeti ügy lett. 1892-ben a Műemlékek Országos Bizottsága Mőller Istvánt bízta meg a munkálatok irányításával. A templom történetében a második legjelentősebb helyreállítási munka 1896-1904-ig tartott, amikor a munkálatokat Schulek Frigyes és Gyalus László vezette. A munkálatok során sok eredeti kőfaragványt kivettek a templomból és azokat múzeumba vitték.

A templom déli toronyalja az alapítókat ábrázoló freskóval

1902-ben Angster József és fia új orgonát készítettek, a padok és a sekrestye berendezései Budapesten készültek a Gregersen cégnél. A tetőszerkezet Trummer János szombathelyi ácsmester munkája volt. 1937-ben Gróf Wenchein Frigyes apát idejében olasz művészek restaurálták a főoltár mögött "elfelejtett" Szt. György freskót és a déli torony alatt lévő freskókat.

Forrás: Wikipédia
Az 1980-as évekre ismét esedékessé vált a templom általános restaurálása, ugyanis az eltelt idő és a savas eső sok kárt okozott. 1982-ben megtörtént a főhajó cserepezése és a két oldalhajó rézzel való lefedése. A régi rézlemez felhasználásával készült el 1988-ra a II. világháború idején elvitt nagyharang helyett a 11 mázsás új Mária-harang. A templom és a Szent Jakab kápolna restaurálása az Országos Műemlékvédelmi Hivatal irányításával zajlott. A munkálatokat a mindenre kiterjedő kutatások, szakrajzok, felmérések előzték meg. Ekkor készült el a nyugati kapuzat oromfala, az apostolok galériája, a szobrok restaurálása és másolata. Kijavították a Jakab kápolnát és annak barokk oltárait. Elkészült az apáti házak közül a B épület, amelyhez csatlakoztatva új rész is épült, hogy a több száz eredeti faragott követ tárolni lehessen.

Az ásatások is szakaszonként folytak. 1990-ben a sekrestyénél, a nagy ablak előtt megtalálták a negyedik apszis alapját, amiből kiderült, hogy a sekrestye területén apáti kápolna állt. A Jakab kápolnát 1992-ben tárták fel, ekkor beigazolódott, hogy a kápolna nem csontház volt, hanem a falu temploma. Sőt megtalálták a még korábbi templom rotunda rajzolatú fundamentumát, valamint a már a XI. században is használt temetőt is. 1991-ben az ún. Mária-oltár restaurálásakor leltek rá a jáki gótikus szárnyasoltárra az elveszettnek vélt négy táblaképpel (Péter, Pál, Bertalan és Ker. Szent János), amelyek ezután visszakerültek egykori helyükre a nagytemplom északi hajójának oltárához.

(Forrás: Ják.hu)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!