2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Arany és ezüst kincset találtak a tiszaroffi tározó területén

2006. május 18. 13:01

A Vásárhelyi-terv részeként épülő tiszaroffi árapasztó munkáinak megelőző régészeti feltárása során a harmincéves háború idejéből származó kincsleletet találtak. A 63 darab, kitűnő állapotú nagy értékű ezüst tallért és egy aranypénzt tartalmazó megtakarított vagyon sok mindent elárul egykori gazdájáról, annak anyagi helyzetéről és az akkori zűrzavaros időkről is.

Amiből egy falut is megvehettek

Nézze meg a feltárás helyszínét!

A harmincéves háború (1618-1648) korából származó, figyelemre méltó kincslelet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszagyenda közelében került napvilágra a Vásárhelyi-terv részeként épülő tiszaroffi árapasztó munkáinak megelőző régészeti feltárása során.

A 63 darab, kitűnő állapotú ezüst egész tallér és egy aranypénz állagmegóvása és első számbavétele a szolnoki Damjanich János Múzeumban történik. Polgár Zoltán, az ásatásokat vezető régész elmondta, a maga korában is igen nagy értéket képviselő kincs 1617 és 1639 között vert pénzérmékből áll. A kincsleletben II. Ferdinánd német-római császár veretei mellett megtalálható Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, II. Gusztáv Adolf svéd király, IV. Keresztély dán király, a szász herceg, Braunschweig hercegség és a salzburgi érsek pénze is. Érdekes módon török veretet egyáltalán nem tartalmaz, a harmincéves háború idején a helyszínen létező szultáni fennhatóság és az esetenkénti hármas adózás ellenére sem.

Az ezüsttallérok egy része

Bagi Gábor történész szerint oklevelek és más levéltári források is tanúsítják, hogy a tározó helyén egykor egy Lak nevű középkori falu létezett, de a feltárás jelenlegi szakaszában egyelőre semmilyen objektum nem köthető a pénzekhez. A címletek nagy értéke alapján viszont megállapítható, hogy megtakarított vagyonról van szó, hiszen a mindennapi forgalomban ennél kisebb értékű pénzt használtak.

Batthyány Ádám herceg korabeli birtokelszámolása szerint egy hadnagy évi fizetése 25-50 arany volt, s ez megfelel a jelenlegi lelet 6-12 ezüstjének. Az egész tallér igen nagy tömegű ezüstpénz volt, tehát a kincs gazdájaként egy tehetősebb középnemest vagy akár a harmincéves háború egy jól fizetett zsoldosát is elképzelhetjük.

A harmincéves háború európai hadszínterén nagy kereslet mutatkozott a zsoldos katonákra: egy lovas katona közember 5 aranyat, egy zászlótartó 25-öt, egy hadnagy 50 aranyat is kézhez kapott egy hónapban, ami körülbelül a tízszerese volt az akkori hazai zsoldnak. Pár évi szolgálat után tehát ilyen nagy értékű megtakarítás is maradhatott, ha sikerült ép bőrrel átvészelni az akkori zűrzavaros időket.

Polgár Zoltán régész a lelet néhány darabjával és II. Ferdinánd arany forintja

A lelettel együtt napvilágra került számtalan muskétagolyó alapján arra következtethetünk, hogy I. Rákóczi György 1644-1645-ös, az osztrákok ellen indított hadjárata miatt rejthették el a kincset.

Nem derült ki, hogy miben tárolták az elrejtett pénzeket, hiszen a vélhetőleg vászon, vagy bőr táskát már régen elemésztette az idő. Ugyanakkor teljes bizonyossággal megállapítható, hogy az egykor elrejtett vagyon maradéktalanul a felszínre került. A területet a legmodernebb műszerekkel átvizsgáló Szabó Enikő szerint a lelet teljes képet ad egykori gazdájának anyagi helyzetéről.

A restaurálás és feldolgozás után a kincset hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják a Damjanich János Múzeumban Szolnokon.


Szathmáry István
, gyűjteménykezelő, Damjanich János Múzeum, Szolnok
Fotók: Kozma Károly, Damjanich János Múzeum, Szolnok

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár