2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Dalai Lámát is felhasználta a náci fajelmélet

2006. április 4. 10:30

Az Ahnenerbe (Ősök öröksége) elnevezésű, máig kevéssé ismert hitleri szervezet ténykedését mutatja be Heather Pringle kanadai történész A mesterterv (The Master Plan) című könyvében.

Az Ahnenerbe szervezetet - amelyről az utóbbi években a nagy nyilvánosság előtt csupán Az elveszett frigyláda fosztogatói című Indiana Jones filmben, és a Hellboy című képregényadaptációban esett szó - Heinrich Himmler, az SS birodalmi vezetője hozta létre 1935-ben, ugyanabban az évben, amikor megszülettek a náci fajelméletet "szentesítő" nürnbergi fajvédő törvények. Célja annak a hitleri gondolatnak a bizonyítása volt, hogy az emberi civilizációt az árja faj hozta létre. Az Ahnenerbe az SS értelmiségi ága volt, és 1939-ben, működése csúcsán 137 kutatóval és 82 technikussal dolgozott. Ugyanakkor jelezte a náciknak a "tisztátalanokat" is, így szolgáltatott tudományos igazolást a Holokauszthoz. Döntő szerepe volt az árja birodalom felépítésének, a zsidók kiírtásának tervében is.

Abból az őrült elképzelésből kiindulva, hogy már a jégkorszak előtt is a felsőbbrendű faj uralta a világot, a szervezet útnak indította embereit nyomainak felkutatására. A buzgó kutatók természetesen mindig megtalálták ezeket a bizonyítékokat, még azt is igazolni tudták, hogy Róma az árjáktól származik. Eljutottak Közel- és Közép-Keletre, Közép-Ázsiába és Latin-Amerikába. Tibetben többszáz embert fényképeztek le és végeztek rajtuk antropológiai méréseket, míg arra a következtetésre nem jutottak, hogy a tibetiek ősei is németek voltak, beleértve azét a gyermekét is, akit ma a XIV. Dalai Lámaként ismer a világ. Az összehordott "leletek" alapján Hitler meggyőzte magát arról, hogy már ősrégen létezett egy német birodalom, amely keleten Közép-Ázsiáig, nyugaton Bolíviáig terjedt.

Az Ahnenerbe operatív igazgatóját, Wolfram Sieverst, aki a második világháború idején a dachaui koncentrációs táborban is tevékenykedett, az 1948-as nürnbergi orvosperben halálra ítélték. Egy másik vezető, Bruno Berger, aki zsidókon végzett kísérletekben is részt vett, megúszta három évi felfüggesztett börtönnel. Pringle 2002-ben készített interjút az akkor 91 éves Bergerrel, aki továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy a zsidók "alsóbbrendű fajhoz" tartoznak, azt azonban tagadta, hogy tudta volna, mi vár az általa "megvizsgáltakra".

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár