2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Washingtonban építik az afroamerikaiak múzeumát

2006. február 2. 11:30

Az amerikai feketék történelmét és kultúráját megörökítő nemzeti múzeum épül Washington központjában. Az Egyesült Államok kongresszusa - régi adósságot törlesztve - már 2003-ban döntött a múzeum felépítéséről, a határozatot George Bush elnök aláírta, a helyszín kiválasztása azonban mostanáig húzódott.

A múzeumot a főváros központjának kelet-nyugati tengelyét kijelölő pázsit, a National Mall mentén építik fel, ahol a híres Smithsonian Intézet múzeumai sorakoznak. Az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeuma szomszédságában, a Washington-obeliszk közelében, egy jelenleg beépítetlen területen áll majd az Afrikai Amerikaiak Történelmének és Kultúrájának Nemzeti Múzeuma - így döntött a Smithsonian Intézet.

A 31 ezer négyzetméter alapterületű épület nagyjából akkora lesz, mint az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma, amelyet 2004-ben avattak fel a National Mall mentén, a Capitolium közelében. Az afro-amerikaiak múzeumát az elképzelések szerint egy évtizeden belül felépítik.

A múzeum alapítása: 2003. december

A szövetségi kormány állja a 400 millió dollárra becsült költségek felét, a többit adományokból fedezik. Az épület terve az ígéretek szerint méltó lesz kiemelt helyéhez. Az első rabszolga-kereskedő hajó 400 évvel ezelőtti megjelenésétől a polgárháborún át a polgárjogi mozgalmakig tekinti át az afro-amerikaiak történetét.

Az afro-amerikai múzeum létesítését a rabszolgaság intézményét felszámoló 1861-65-ös polgárháború fekete bőrű veteránjai vetették fel még 1915-ben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár