2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az első amerikai rabszolgákat

2006. február 6. 12:00

A mexikói Yucatán-félszigeten antropológusok egy temetőben európai és őslakos amerikaiak mellett afrikaiként azonosított emberi maradványokra bukkantak.

A sírokat a Yucatán-félszigeten, Campeche egykori gyarmati templomának közelében találták meg. A templomra és a temető maradványaira 2000-ben találtak rá, amikor a város közepén álló bevásárlóközpont átalakításán dolgoztak. Több mint 180 csontvázat tártak fel a területet átvizsgáló régészek. A Yucatán Egyetem kutatócsoportja az európai és őslakos amerikaiak maradványok között négy, töredezett afrikai csontvázra is rábukkantak.

A négy afrikai csontvázát - fogzománcuk stronciumtartalma alapján - azonosították afrikaiként. A további vizsgálatok szerint az 1500-as évek közepe és az 1600-as évek eleje között a ghánai Elminából kerültek az Újvilágba. A fogaikon azonosított reszelés minták szerint első generációs rabszolgák voltak.

Matthew Restall, a Pennsylvaniai Egyetem gyarmati Latin-Amerikát kutató professzora szerint a rabszolgák leleteit különösen érdekessé teszi, hogy keresztény szertartással, ám a spanyoloktól elkülönítve voltak eltemetve a város közepén lévő temetőben. Mindez nyilván eléggé különbözik attól a bánásmódtól, ahogy a rabszolgákkal később az északabbra fekvő ültetvényeken bántak. A Wisconsin-Madison Egyetem antropológus kutatója, T. Douglas Price szerint a temető a korszakban is egyedülállónak mondható, hiszen ott az afrikaiak és spanyolok mellett amerikai őslakosok maradványait is megtalálták.

A történészek szerint Campeche volt az egyik legfontosabb rabszolgaforgalmat lebonyolító spanyol kapu a kontinensen (innen származtak azok a rabszolgák is, akiknek első települését 1991-ben tárták fel a mai Manhattan területén). A mostani leletek azt bizonyítják, hogy Kolumbusz felfedezése után pár évvel már rabszolgákat hoztak a kontinensre, akiknek száma igazán a cukorültetvények megjelenésével nőtt meg.

A következő négy évszázad során 12 millió afrikai bennszülöttet hurcoltak az Újvilágba rabszolgának - írta az eset kapcsán a New York Times.

A kutatás részleteit az American Journal of Physical Anthropology következő számában teszik majd közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár