2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozart titokzatos halála

2006. január 27. 09:00 Kállay Katalin

Korábban


250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

Mindössze 35 év adatott meg Mozartnak több mint hatszáz alkotásból álló zenei örökségének elkészítésére. Stílusának kialakulásában Bach legfiatalabb fiával kötött barátsága és közös csembaló-improvizációik mellett Haydnnal való vonósnégyesezései játszottak meghatározó szerepet. A kor legnagyobb zenei tehetségének életsorsára jellemző, hogy a salzburgi hercegérsek mocskolódásai miatt maga kérte elbocsátását, a Habsburg uralkodók pedig legjobb esetben is csak az udvari bálokra komponált tánczene miatt foglalkoztatták.

Az utolsó mű: a Requiem

Niemetschek 1798-ban írott életrajzában - ez volt a legkorábbi Mozart-életrajz - leírja azt a különleges, titokzatos történetet, amelyet Konstanze a Requiem keletkezésével kapcsolatban mesélt. (Ezt az elbeszélést közli Nissen is, Constanze második férje, így tehát ezt tekinthetjük a `hivatalos` változatnak.) Mozart már elkészült A varázsfuvola legnagyobb részével, amikor - röviddel a augusztus-szeptemberi koronázási ünnepségek előtt - egy ismeretlen küldönctől aláírás nélküli levelet kapott. A levél azt a kérdést tartalmazta, vajon elvállalná-e Mozart, hogy egy halotti misét írjon, s ha igen, mennyit kér érte és mennyi időn belül tudná elkészíteni? Az egyházzene mindig is vonzotta a zeneszerzőt, így igent mondott. A küldönc hamarosan újból megjelent a kikötött fizettséggel, és közölte Mozarttal, nincs értelme fáradoznia azon, hogy a megrendelő személye után kutakodjék, mert úgyis kárbaveszett fáradság volna.

Az Allgemeine Musikalische Zeitung 1798. decemberi számában ezt olvashatjuk: "Mozartnak (az igazat megvallva) most már meggyőződésévé vált, hogy e nemes megjelenésű férfiú egészen különleges ember, aki szorosabb kapcsolatban áll a túlvilággal, akit talán azért küldtek, hogy tudtára adja közelgő halálát. Ezért elhatározta, hogy méltó emléket állít saját nevének."

A cikk talán túloz, de Nissentől tudjuk, hogy Mozart komponálás közben egyre többet foglalkozott a halál gondolatával, és ahogy rosszabodott az állapota, egyre bizonyosabbá vált számára, hogy saját halotti miséjét írja. Constanze még egy időre el is vette tőle a partitúrát, mert úgy érezte ez a munka támadta meg egészségét. Valószínűleg október 8 és november 20-a között dolgozott a darabon, megdöbbentő, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ennyi zenét írjon. Nem a liturgia sorrendjében dolgozott, ezért maradhatott befejezetlen az Offertorium előtt a Lacrimosa, ebből mindössze nyolc ütemnyi vázlat készült el (valószínűleg ez volt az utolsó zene, melyet Mozart komponált).

Noha a darabot Mozart már nem fejezhette be teljes egészében, vázlatai és utasításai alapján tanítványai, Eybler és Süβmayr megtették helyette. A megrendelő kilétére hamarosan fény derült, Walsegg gróf - aki szenvedélyesen szerette a zenét, és jó néhány komponistától rendelt műveket, melyeket úgy adatott elő zenészeivel, mint saját kompozícióit - a Requiemmel szeretett volna emlékművet állítani fiatalon elhunyt, imádott feleségének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár