Hitler elfeledett szövetségesei

A nácizmus ezoterikus forrásai

2005. december 22. 15:32

A könyvben a szerző meggyőzően érvel amellett, hogy a nácizmus ellenkulturális jelenség, az európai tradíciók teljes tagadása.

Cezary Michalski

A szerző rég elfelejtett, nehezen hozzáférhető művekből rekonstruálja XX. században fölelevenített barbár rítusok mitológiai hátterét, amelynek végeredménye a Harmadik Birodalom ideológiája lett. Egy titkos és bizarr történetet ír le, miszerint ősgermán papok és tibeti mágusok hordozzák azt a természetfölötti tudást, amely győzelemre segítheti a birodalmat - olvasható az ajánlás.

"A nácizmus is egyfajta ellenkulturális tiltakozás volt, amely ... a domináns kultúrával szemben alternatív utat keresett, sőt saját alternatív állammodellt is alkotott." Mindez csakis egy olyan civilizációs válságpillanatban fejlődhetett ki, mint amilyen a weimari köztársaság erkölcsileg és politikailag is hanyatló időszaka volt - írja Michalski. Azonban a válság "náci kezelése szörnyű megoldásnak bizonyult".

A mozgalom vezetése annak az SS-nek a hatáskörébe tartozott, amelyet - még Védelmi Egység néven - 1923-as megalakulásakor Hitler a jezsuitáknál is eredményesebb rendalapításként értékelt. A rendnek azonban nem lehetett akárki a tagja: kezdetben mindenképpen szükség volt a faji tisztaságot bizonyító okiratra, és a ranglétrán való felemelkedéshez "beavató szertartáson" is át kellett esnie minden jelentkezőnek.

A náci kulturális forradalom hitvallóinak és vezetőinek hatalomra kerülésével az okkultizmus, a szigorú bürokrácia és a modern állam eszménye és gyakorlata keveredett, s eredményezett sokszor groteszk helyzetet. A különböző "eszmevilágot" magáénak valló intézmények hivatalos levelezésének nyelvezete is ezt a furcsa keveredést őrizte meg. A német állami levéltárakban kutatható dokumentumok a Harmadik Birodalom politikájának titkaira, a náci "vallás" születésére világítanak rá.

Michalski, Cezary: A nácizmus ezoterikus forrásai. Ford.: Keresztes Gáspár. Európa Kiadó, Bp., 2005. 176 o.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!