2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Thököly utca nyílt Izmitben

2005. szeptember 23. 10:30

A törökországi Izmit városban utcát neveztek el, és fekete gránit talapzatra állították egy korábbi obeliszk maradványát Thököly Imre felső-magyarországi fejedelem halálának 300-ik évfordulója emlékére.

Gróf Thököly Imre - Zrínyi Ilona második férje - 300 éve hunyt el a törökországi Izmitben. Thököly és Zrínyi Ilona az 1699-es karlócai békekötés értelmében kerültek az akkor még Nikodémiának nevezett kisázsiai városba. Hamvaikat 1906-ban hozták haza, és ma a késmárki új evangélikus templom oldalhajójában nyugszanak, ahol az eredeti törökországi sírkő is ki van állítva. A modern Törökországban Izmitnek nevezett város másik hivalatos neve Kocaeli - a város közelében volt az 1999. augusztusi, 14000 halálos áldozatot követelő nagy földrengés.

Az évfordulóra magyar delegáció utazott Dr. F. Tóth Tibornak, a Magyar-Török Baráti Társaság alelnökének vezetésével. A küldöttség tervei között szerepelt, hogy felállít egy emléktáblát ott, ahol a magyar kormány által 1907-ben létrehozott obeliszk maradványa állt. Ám kellemesen meglepte őket Izmit vezetése. Elkészítették ugyanis az emléktáblát, amelyen kétnyelvű felirattal feltüntették a Magyar-Török Baráti Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia és Kocaeli polgármesteri hivatal nevét is. A táblát nagyméretű gránit talapzaton helyezték el az egykori obeliszk maradványával együtt, az utcát pedig, ahol az emlékmű áll, Thököly Imréről nevezték el.

Az avatáson a város előkelőségei és magyar küldöttség tagjai vettek részt. Megemlékeztek Thököly Imréről és szót ejtettek a két nép közötti barátság ápolásának fontosságáról is. A magyar delegáció köszönetet mondott az emlékműért a török vendéglátóknak, akik jelezték, hogy további emlékeket szeretnének állítani az ott elhunyt fejedelemnek és feleségének, Zrínyi Ilonának, többek között egy emlékmúzeummal, amelyre már ki is jelöltek egy épületet. Ennek felújításáról gondoskodnának, a magyaroktól azt kérik: hozzanak létre egy állandó kiállítást az ott elhunyt történelmi személyiségek emlékére - tájékoztatta az MTI-t a Magyar-Török Baráti Társaság.

(Múlt-kor/Bán Csaba/MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár