2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Az avarok aranya?

2002. április 26. 02:01

Nagyszentmiklóson 1799. július 3-án egy szőlősgazda árokásás közben különleges leletre bukkant. A 23 darabból álló értékes kincsegyüttest - arany korsók, tálak, poharak - gyorsan Bécsbe szállították.

Nagyszentmiklóson 1799. július 3-án egy szõlõsgazda árokásás közben különleges leletre bukkant. A 23 darabból álló értékes kincsegyüttest - arany korsók, tálak, poharak - gyorsan Bécsbe szállították. Bár a lelet az idõk során a magyar kultúrtörténet és szellemiség szerves részévé vált, eddig csak egyszer volt kiállítva hazánkban, 1884-ben.
A Nemzeti Múzeum ezért vállalkozott a hiánypótló tárlat megrendezésére. A bécsi Kunsthistorisches Museumban õrzött tárgyegyüttest most végre itthon is megtekinteti a széles közönség. A kora középkorból származó, páratlan eurázsiai leletrõl szóló könyvtárnyi irodalom a kincset a 8. századi avarokhoz, a 9. századi bolgárokhoz vagy a honfoglaló magyarokhoz kötötte. A kiállítás koncepciója a nagyszentmiklósi kincset a 7-8. századi avar szellem és kultúra kontextusában helyezte el. Az elképzelés szerint egy hajdanvolt avar kagán (teljhatalmú egyeduralkodó) rejtette a földbe a bizánci aranyakból készített fejedelmi étkészletét, a frank és bolgár támadások elõl menekülve. Bár az eredetet avar köznépi és fejedelmi sírleletek forma- és motívumanalógiáival támasztják alá, a széles szellemi teret (a sztyeppétõl Bizáncig) feltételezõ és gazdag kulturális perspektívát (görög betûktõl a rovásírásig) átfogó nagyszentmiklósi kincs eredete körül még így is sok homályos pont maradt.
A nagyszentmiklósi kincs Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, június 30-áig látható.
 • Pesti Műsor

  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2020. ősz: Hiúságunk története
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  7 960 ft 6 490 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 9 990 Ft
 • Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár