2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Charles Dickens elmegyógyintézetbe akarta küldeni épelméjű feleségét

2019. március 1. 10:46 Múlt-kor

Néhány, most előkerült levél felfedi Charles Dickens „sötét” oldalát: az írások tanúsága szerint a népszerű brit író azon ügyködött, hogy feleségét, az épelméjű Catherine-t akár erő alkalmazásával is bejuttassa egy elmegyógyintézetbe. Pedig az orvosok nem találtak bizonyítékot az asszony mentális betegségére.

A Dickens házaspár kezdetben boldog családi életet élt, tíz gyermekük született, és harmóniában nevelték őket. 1858 júniusára azonban olyannyira megromlott a kapcsolatuk, hogy szétváltak. A válásról viszonylag keveset tudtunk. Azt is főleg Dickens szemszögéből, aki például hamisan azt állította, hogy Catherine volt az, aki el akarta őt hagyni. Az ezt ecsetelő levelét – feltehetőleg a hozzájárulásával – a nyilvánosság is megismerhette.

John Bowen, a Yorki Egyetem 19. század irodalmával foglalkozó kutatója nemrégiben 98 levelet fedezett fel, amelyek mindezidáig a Harvard Egyetem Houghton Könyvtárában porosodtak, és sohasem vizsgálták meg őket. Amikor Bowen ezt megtette, mint fogalmazott, „volt egy pillanat, amikor felállt a hátamon a szőr”. A főként a korabeli színházi életről, pletykákról szóló írások új megvilágításba helyezték a házaspár válását.

A levelek Edward Dutton Cook újságíró, kritikus, regényíró tollából származnak, aki az írásokat barátjának, William Moy Thomasnak címezte. 1858 nyarán Catherine Észak-Londonba költözött, ahol a életének hátralévő két évtizedét töltötte. 1874-ben költözött a szomszédba Cook a feleségével. Először az ifjabb Charles Dickensszel lettek jóban, majd az édesanyját is megismerték közelebbről.

A Cook és Catherine közötti beszélgetés közel húsz esztendővel a házaspár szétválása után zajlott le, és igen kemény részleteket fedett fel. Az idős asszony – érezvén a közelgő halálát – kibeszélte magából a volt férjével kapcsolatos sérelmeket. 22 évnyi házasság után Charles Dickens viszonyba kezdett egy fiatal színésznővel, az akkor mindössze 19 éves Nelly Ternannal (ekkor az író 46 éves volt). Az asszony szavai szerint Dickens belefáradt a kapcsolatukba, úgy vélte, a felesége elvesztette vonzó külsejét és megöregedett, írta Cook 1879-ben, abban az évben, amikor Catherine elhunyt.

„Még meg is próbálta bezárni egy őrültek házába” – fogalmazott az újságíró. „Szerencsétlenségére a jog szerint be kell előbb bizonyítani valakiről, hogy mentálisan beteg, csak utána kerülhet be egy ilyen intézménybe, így nem érte el a célját” – tette hozzá. Egyes szóbeszédek már régóta utaltak arra, hogy Dickens mire is vetemedett, ám bizonyíték eddig nem állt rendelkezésre.

Az irodalomtörténészek már régóta tudják, hogy Charles Dickens utolsó hónapjaikban miként bánt feleségével, ám a Cook levelében foglaltak igencsak megdöbbentették őket is, mondta Bowen. Ez a felfedezés azt is megmagyarázza, hogy a viktoriánus író kapcsolata miért vált hűvössé Thomas Harrington Tuke doktorral, épp abban az időben, mikor a házassága is véget ért. Tuke ugyanis a chiswicki (nyugat-londoni terület) elmegyógyintézet felügyelője volt 1849 és 1888 között. Feltehetőleg Tuke elutasította Dickens orvosilag megalapozatlan tervét, és nem volt hajlandó bezárni Catherine-t. Az író későbbi leveleiben egyébként több alkalommal nevezte Tuke-ot „orvosi szamárnak”, illetve „nyomorult lénynek”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ominózus írásDickens feleségével és két leányával 1850 körülCatherine Dickens 1852-ben (balra) és Nelly Ternan 1858-ban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár