2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Búcsút vettek a lakók a párizsi Gagarin-lakóteleptől, a kommunista párt egykori "kirakatától"

2019. szeptember 2. 18:42 MTI

Lakók és városvezetők ünnepélyes körülmények között vettek búcsút szombaton a Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine település Jurij Gagarinról elnevezett lakótelepétől, a Francia Kommunista Párt egykori nemzetközi kirakatától, amelyet e hónapban teljesen lebontanak és egy ökolakóparkot építenek a helyére.

A szovjet űrhajós, az első ember a világűrben, személyesen avatta fel 1963-ban az egyik legemblematikusabb francia elővárosi lakótelepet. A T-alakú, 13 emeletes épületegyüttes a francia munkásvilág és a 1960-as évek modern komfortjának jelképe lett.

A Good Bye Gagarin! című búcsúnap ünnepi beszédekkel és zenével kísért piknikkel telt, este pedig az 1960-as évekre emlékeztető utcabált rendeztek a telepen. A lebontás hírének bejelentése óta csaknem 380 család költözött el a lakótelepről, amelynek helyén a tervek szerint 1400 új lakás épül fel egy új lakóparkban.

A lakótelep lebontása - ellentétben más régi francia lakótelepekkel - nem robbantással történik, hanem egy 16 hónapra tervezett átépítés keretében.

"Nehéz volt a döntés, de a lakókkal való egyeztetés előzte meg" - mondta a francia hírügynökségnek Romain Marchand, a Párizs délkeleti határán elterülő 60 ezer lakosú Ivry-sur-Seine alpolgármestere.

A település száz éve a kommunista szavazók egyik legfőbb bázisának számít, "a Gagarin-lakótelep a párt nemzetközi kirakata volt" - mondta Emmanuel Bellanger, a francia külvárosok történetének szakértője.

A Francia Kommunista Párt a lakótelepen keresztül mutatta meg a világnak, hogy mire képes helyi szinten azért, hogy azt nemzetközi szinten is megvalósíthassa. Ezért is hívták meg a szakértő szerint a nagy visszhangot kapott avatásra magát Jurij Gagarint.

"A fürdőszoba, a konyha, a lift. Ezek új dolgok voltak nekünk. Soha nem volt korábban ilyen komfortunk" - idézte az AFP Jacqueline Spirót, aki szüleivel együtt a lakótelep lakóinak első nemzedékéhez tartozott, amikor még családias hangulat uralkodott a környéken.

"Igazi élet volt a telepen. Mindenki ismert mindenkit, átjártunk egymáshoz, olyanunk voltunk, mint egy nagy család" - idézett a hírügynökség egy másik lakót, akinek a lebontás a "világvégét" jelenti.

Az 1970-es évektől kezdve a Párizs környéki ipartelepek bezárásával és a munkanélküliség megjelenésével egyre több lett a lakótelepeken a közbiztonsági probléma, néhány évvel később pedig más elővárosi lakótelepekhez hasonlóan a Gagarin is a hátrányos helyzetűek környékévé vált, ahol a lecsúszás veszélye fenyegette a lakókat.

A városvezetés szerint az utóbbi években teljesen megszűnt a lakótelep vonzereje, az emberek már nem akartak odaköltözni.

A Gagarin lakótelep helyén épülő ökolakóparkba a városvezetés inkább a középosztályhoz tartozó családokat kíván elhelyezni, de a lakások harmada szociális bérlemény lesz szerény bérleti díjjal, ami tényleges vonzerőt jelenthet Párizs környékén, ahol folyamatosan nőnek az ingatlanárak és a lakbérek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár