Legendás apák és fiúk

Barabás Miklós remekei költöztek a gyulai Almásy-kastélyba

2017. december 14. 16:56 MTI

Több 19. századi festménnyel, köztük két Barabás Miklós-alkotással gazdagodott a gyulai Almásy-kastély - jelentette be Facebook oldalán Görgényi Ernő polgármester. Almásy Dénes gróf leszármazottai, Pongrácz Márta és Pongrácz István kezdeményezte, hogy az egykor családjukat illető, ma már állami tulajdonú műkincsek a gyulai kastélyba kerüljenek.

Barabás Miklós

A városvezető december elején, a kastélyban nyílt új, időszaki kiállítás megnyitóján közölte, hogy Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára régóta figyelemmel követi az Almásy-kastély sorsát, az ő közbenjárásának köszönhetően gazdagodik a kiállítóhely a Munkácsy Mihály Múzeumtól letétbe kapott 19. századi festményekkel.

A műalkotások közül több a kastélyt egykor birtokló gróf Almásy család tagjait ábrázolja. A neves festőművész, Barabás Miklós id. Almásy Kálmán grófról, valamint Almásy Ignácnéról készített portéja mellett ismeretlen művésztől id. Almásy Dénes gróf arcképe és Gróf Festetitsné portréja került a gyulai kiállítóhelyre. Emellett három grafika és egy német festőtől a Kutya és macskák harca című, 17. század eleji festmény is a kollekció részét képezi.

A polgármester közölte, Almásy Dénes gróf leszármazottai, Pongrácz Márta és Pongrácz István kezdeményezte, hogy az egykor családjukat illető, ma már állami tulajdonú műkincsek a gyulai kastélyba kerüljenek.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!