2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az NDK egyik legnagyobb műkincslopásának tárgyai kerülhettek elő

2019. december 9. 16:15 MTI

Négy évtizeddel ezelőtt ellopott festmények kerülhettek elő Németországban. Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területéről ellopott öt alkotás eredetiségét jelenleg egy berlini laboratóriumban vizsgálják.

A gothai kastélymúzeumból 1979 decemberében lopták el a festményeket, köztük a flamand Frans Hals (1582-1666) és Anthony van Dyck (1599-1641) műveit. Az eset az NDK egyik legnagyobb műtárgylopásaként vonult be a történelembe.

Nevüket elhallgató emberek egy ügyvéden keresztül vették fel a kapcsolatot a kastély alapítványával 2018 júliusában, azt állítva, hogy náluk vannak a képek, ám nem tudják megfelelő módon igazolni, hogy az alkotások miként kerültek hozzájuk.

Idén szeptemberben aztán sikerült megállapodni a képek visszajuttatásának menetéről. A Berlini Állami Múzeumok szakértői jelenleg a festmények eredetiségét vizsgálják.

A berlini rendőrség szóvivőjének pénteki közlése szerint két német férfi ellen folyik jelenleg nyomozás zsarolás és műtárgylopás gyanúja miatt a festményekkel összefüggésben. A rendőrség csütörtökön razziákat is tartott szerte Németországban.

Az értékes festményeket 1979. december 14. viharos éjszakáján lopták el és az elkövetők legalább egyike mászóvasat használva jutott be a kiállítótérbe. Mindössze néhány nappal később aktiváltak volna egy teljesen új riasztórendszert a kastélymúzeumban.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár