2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor az Ír Köztársasági Hadsereg megtámadta Kanadát

2019. április 5. 16:11 Múlt-kor

Korai győzelmek

1866-ban O'Neillt is a „frontra” szólították. Feleségét, két hónapos fiukat és 50 000 dollár értékű vállalkozását is hátrahagyta Nashville-ben, hogy Kanadára támadjon. Amikor az invázió levezénylésére kijelölt parancsnokok nem jelentek meg a határhoz közel fekvő New York állambeli Buffalóban, O'Neill lett a 800 fős alakulat parancsnoka, amely az Ír Köztársasági Hadseregnek nevezte magát.

1866. június 1-jén a hajnali órákban O'Neill és a többiek régóta dédelgetett álma beteljesült: átkeltek a Niagara folyón, és brit földre léptek. „Életem vezérlő szenvedélye az Isten felé való kötelességem mellett az, hogy a vezetője legyek egy ír hadseregnek, amely Anglia ellen harcol Írország jogaiért” – jelentette ki. „Ezért élek, és ezért, ha kell, hajlandó vagyok meghalni.”

O'Neill tehetséges hadvezérnek bizonyult, amikor egy vegyes brit-kanadai erővel találta szemben magát a Ridgeway nevű falunál, a Niagara-vízeséstől 30 kilométerre délre. Habár túlerővel álltak szemben, a tapasztalt polgárháborús veteránok megfutamították a védőket, akik között egyszerű tanyasi fiúk és a Torontói Egyetem hallgatói is voltak, akik életükben nem sütöttek el lőfegyvert. O'Neill e sikert egy további győzelemmel toldotta meg, amelyet gerillaharccal ért el Fort Erie városának utcáin. Ezek voltak az első ír katonai sikerek a Brit Birodalommal szemben 1745 óta.

A kudarcból is lehet győzelem

A támadás az újságok címoldalára került szerte az Egyesült Államokban, és az ír-amerikaiak özönleni kezdtek Buffalóba, hogy harcolhassanak. Az amerikai állam azonban nem biztosított további utánpótlást a Fenian Testvériségnek, amit az írek árulásnak tartottak. O'Neill időközben kénytelen volt visszavonulni, így egy kézfogással elengedte az addig ejtett brit és kanadai hadifoglyokat, és közölte velük, hogy újra szabad emberek, azonban hamarosan visszatérnek az írek Kanadába.

Be is tartotta szavát. Miután az egész Fenian Testvériség vezetését átvette, további támadásokat indított Kanada ellen 1870-ben és 1871-ben. Ezek egytől egyig teljes kudarcot vallottak, az egyik esetben még komikusan is: O'Neill és emberei elfoglaltak két épületet, melyekről azt hitték, Kanadában találhatók, miközben valójában még amerikai területen voltak.

O'Neill és a Fenian Testvériség (amely nevét az ír legendák fianna harcosairól kapta) ugyan nem nyerték el a függetlenséget Írország számára, ennek ellenére tartós, sokoldalú örökséget hagytak maguk után. Először is tényezővé tették az Egyesült Államokat az angol–ír kapcsolatokban – ez olyan szerep, amely napjainkig fennáll Észak-Írország kérdésében. Másodszor bemutatták, hogy Amerika képes ellátni az ír köztársaságpártiakat egy biztos bázissal, ahová nem ér el a brit állam keze, és ahonnan pénzt gyűjthetnek, fegyvereket szállíthatnak, és katonai műveleteket indíthatnak. E transzatlanti forradalmi szervezkedés létfontosságúnak bizonyult 50 évvel később, amikor Írország végül elnyerte függetlenségét.

Mindemellett a Fenian Testvériség tevékenységével elérte egy ország függetlenségét – azonban nem azét, amelyiké a célja volt. Kanadát rádöbbentették a támadások arra, hogy Nagy-Britannia mennyire képtelen megvédeni déli határát, és 1867-ben el is nyerte az önkormányzat jogát, amely a 20. században a függetlenség felé indította el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy kanadai milíciaegység, a Carleton Blazers tagjai 1865-ben, egy évvel a Fenian Testvériség támadása előtt. A képen látható férfiak nagy része vélhetően részt vett a harcban 1866-ban. (kép forrása: bytown.net)A Fenian Testvériség harmadik nagygyűlése 1865-ben, Philadelphiában (kép forrása: ansionnachfionn.com)Az északi hadsereg Ír Dandárjának katonái Virginiában, 1862 (kép forrása: iankenneally.com)Andrew Johnson, az Egyesült Államok 17. elnöke (kép forrása: usnews.com)A Ridgeway-nél elesett kanadaiak emlékműve napjainkban, a Torontói Egyetem campusán (kép forrása: Wikimedia Commons)A „transzatlanti forradalmi rendszer” a későbbiekben is működésbe lépett: az amerikai AR–18 gépkarabély (a képen egy női IRA-fegyveres kezében 1970-ben) a 20. század észak-írországi harcainak szimbólumává vált (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár