2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent Patriktól a Nagypénteki egyezményig – 11 mérföldkő Írország történelméből

2018. április 6. 18:51 Múlt-kor

Bár szigetlakó nép, az írek történelme sohasem volt elszigetelődő vagy befelé forduló. Ehelyett egy olyan nép története ez, amely mélységesen tisztában volt a külvilággal: az általa jelentett fenyegetéssel, lehetőségekkel és előnyökkel is. Míg legtöbben az angol történelem szűrőjén keresztül értelmezzük Írországét, egy sor más külső hatalom – Spanyolország, Franciaország, a pápaság, az Egyesült Államok – is nyomot hagyott rajta. A maga részéről Írország is befolyásolta a külvilágot: részt vett Európa keserű hatalmi harcaiban, hatással volt a brit parlamentáris demokrácia fejlődésére, és segített formálni az Egyesült Államok szuperhatalommá növekedését. Alább végigvesszük Írország történetének legfontosabb állomásait.

Az evangélium eljövetele Írországba

A kereszténység terjedése az ötödik századi Írországban a köztudatban elválaszthatatlan Szent Patrik legendás alakjától: egyszerre csodatevő misszionárius, ravasz politikus, és kígyókat elűző nemzeti szent. A történelmi tények azonban igencsak eltérnek a hagyományos narratívától – a kereszténység jóval Patrik missziója előtt gyökeret vert Írországban. Az írek ekkoriban rendszeresen portyáztak a római Britannia hosszú nyugati partja mentén, így Írország első keresztényei vélhetően rabszolgaként elhurcolt britek voltak.

431-ben Róma kiküldött egy püspököt, hogy ministráljon ezeknek a „Krisztusban hívő íreknek”: ez nem Patrik volt, hanem a homályos Palladius, egy brit vagy gall arisztokrata, akinek jelentőségét igyekeztek csökkenteni a történelem folyamán Patrik hagiográfusai. A kereszténység alapvető szerepet játszott az ír kulturális identitás kialakulásában, olyan korai remekeit ihlette az ír művészetnek, mint a kellsi kódex vagy az ardhagh-i kehely, és segített megőrizni a tanulás és oktatás lángját Európában a Róma bukását követő zűrzavaros évszázadokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szent PatrikII. Henrik angol királyUlster térképeJohn Mulvany: Az aughrimi csata (1885)Tony Blair brit és Bertie Ahern ír miniszterelnökök aláírják az egyezményt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár