2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A világ legősibb papírpénze, a csiaozi kővésetére bukkantak Kínában

2018. május 14. 11:53 MTI

A világ első papírpénzének tartott kínai csiaozi (jiaozi) kőbe vésett mására bukkantak a délnyugat-kínai Csungking térségében - jelentették be kínai régészek. A papírpénz mellett több mint 40 pénzérme elnagyolt vésetét is megtalálták a kövön.

Papírpénz kőbe vésett mása Kínában

A csiaozit az északi Szung-Dinasztia (960-1127) nyomtatta és a szakértők szerint ez a fizetési kötelezvény volt a világ első papírpénze a Tacu kulturális kutatóközpont szerint.

Teng Csi-ping, a központ régésze elmondta, hogy a kőbe vésett csiaozira az UNESCO világörökségi listján lévő tacui Sziklatemplomban egy kőfeliraton bukkantak. A papírpénz mellett több mint 40 pénzérme elnagyolt vésetét is megtalálták a kövön. A régészeti lelőhelyen gyakran találnak ősi fémpénzek kőbevésett mását, de ez az első alkalom, hogy papírpénzvésetre bukkantak a régészek - mondta az illetékes. Teng a felfedezést nagyon értékesnek nevezte a helyi történelem tanulmányozása számára.

A csungkingi Tacu körzetben több mint 50 ezer sziklametszet, -faragás található a 9-13. századból. A területet 1999-ben vette fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes testülete.

A papírgyártás feltalálásával, korszerűsítésével Kínában jelentek meg először a papírpénzek őseinek tekinthető váltók. A Szung-dinasztia korában, amely a kínai történelem egyik legnagyobb gazdasági virágkora volt, a fémpénz már nem felelt meg a gazdaság igényeinek. A csiaozik 1020 körül jelentek meg, mint fizetési kötelezvények.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 12.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár