2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A reformkori divat elevenedik meg a PIM tárlatán

2024. június 14. 14:20 MTI

A múzeum csütörtöki közleménye szerint a reformkort gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte, a divatot pedig a művelődés részeként fogták fel.

Szépvilág kiállítás
Részlet a Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten c. kiállításból (fotó: PIM / Birtalan Zsolt)

A divatlapokon, valamint az öltözködésen keresztül nyújt bepillantást az 1840-es évek Pestjének világába a Petőfi Irodalmi Múzeum csütörtöktől látogatható Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten című új kiállítása.

A múzeum csütörtöki közleménye szerint a reformkort gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte, a divatot pedig a művelődés részeként fogták fel. Ezért a tárlat a nyilvánosság három szintjén, a sajtó, a város és az otthon közegében mutatja be a divatlapok szerepét – írják.

A reformkor virágzó korszakának fontos szereplői voltak a magyar és német nyelvű divatlapok. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szélesebb szerepvállalásához, a magyar iparhoz, de a magyar és európai önmeghatározás folyamatához is. Ezért a kiállítás a Honderü, az Életképek, a Pesti Divatlap, valamint a Der Spiegel és a Der Ungar képeire, szövegeire épít, amelyek szórakoztattak, és formálták az olvasók gondolkodását, ízlését, közösségtudatát. Segítségükkel a tárlat megidézi a város, az otthon, a társasági élet, a sajtó közegét és egymáshoz való viszonyát. A divatlapok mellett a korszak festményei, grafikái, karikatúrái, tárgyai és viseletdarabjai is megjelennek a válogatásban.

A jól ismert szerzők és művészek mellett helyet kapnak a bemutatón a ma már kevésbé ismert, de a korszakban tevékeny alkotók is. Így a divatlapok írói közül Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mellett Nagy Ignác és Lemouton Emília is megjelenik majd a kiállításban, a festőknél pedig Barabás Miklós és Borsos József művein kívül feltűnnek Kann Henrik vagy Ruprecht Adél képei is.

A közönség olyan különlegességekkel is találkozhat majd, mint a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumból érkező, ritkaságnak számító, színpompás női háziruha, a Gödöllői Királyi Kastélyból kölcsönzött, Barabás Miklós hagyatékából származó díszes férfi mente, vagy a Pesti Divatlap által terjesztett Liszt Ferenc-portré a zeneszerző kézjegyével, amely a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tulajdona. A látogatók továbbá belehallgathatnak azokba a zenékbe is, amelyek kottáit a divatlapok egykor leközölték.

Megtekinthető lesz egy, a korra jellemző ajándéktárgynak szánt, üveggyöngy pénztárca is. Ezek a tárcák voltak a névadói a divatlapok hasábjain akkoriban megjelenő tárcarovatoknak, utalva a tárcanovellák sokszínűségére, vidámságára.

Június 22-én a Múzeumok éjszakáján a Szépvilághoz kapcsolódó programokon is részt vehetnek az érdeklődők. Késő délutántól kurátori tárlatvezetések indulnak, de Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró a Fenntartható divat kézikönyve szerzője is tart majd előadást a PIM dísztermében.

A kölcsönzött műtárgyakat tizenkét magyar közgyűjtemény bocsátotta a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelkezésére.

A 2025. március 31-ig megtekinthető kiállítás kurátora Mészáros Zsolt volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár