2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kommunistákat és az ufókat is gyanították az 1965-ös nagy amerikai áramkimaradás mögött

2020. november 9. 14:24 Múlt-kor

55 évvel ezelőtt ezen a napon New Yorkban minden elsötétült. Az 1965. november 9-i „nagy áramszünet” hét amerikai államot és egy kanadai tartományt érintett. Az otthonokban, irodaházakban, liftekben, metrókban, vonatokon és kórházi műtőkben egy pillanat alatt megállt az élet.

New York megbénulása

Az áramszünetet a kanadai határ közelében történt meghibásodás okozta: egy elektromos relé a hirtelen fellépő túlterhelés miatt felmondta a szolgálatot. Ennek gyorsan továbbgyűrűző hatására mindössze néhány perc leforgása alatt 207 ezer négyzetkilométernyi terület borult sötétségbe.

1965. november 9-én, a kanadai Ontario egy részében, valamint az amerikai Connecticutban, Massachusettsben, New Hampshire-ben, New Jersey-ben, New Yorkban, Pennsylvaniában, Rhode Islandben és Vermontban több mint 30 millió ember maradt áram nélkül, közöttük a legrosszabbul jártak 13 órán keresztül.

New Yorkban a csúcsforgalom közepén, helyi idő szerint 18:27-kor aludtak ki a villanyok. A fényforrások megszűnése és a teljes sötétség eldőlő dominóként terjedt egyik városrészről a másikra. Több tízezer (egyes források szerint 800 ezer) ember esett csapdába New York metróiban, további ezrek rekedtek irodaházakban, liftekben.

Az áramszünet nem volt szokványos jelenség New Yorkban, egyes területeket sohasem érintett korábban. Ezen az estén a fűtés, világítás és a főzés energiaigénye miatt az elektromos rendszer elérte a csúcskapacitását és megadta magát az áramfogyasztóknak.

A közlekedés teljesen megbénult, a vasút leállt, a repülőgépek az elsötétült repülőterek felett cikáztak mindaddig, amíg vészpályára nem állították őket. A turisták és az ingázók nem tudtak hazajutni, ezért a szállodák előcsarnokai megteltek, a recepciók előtt sorok kígyóztak. Némi segítséget és fényt a telihold jelentett a hirtelen sötétségbe borult milliók tájékozódásában.

A generátorokat nem mindenhol sikerült beindítani, így az Upstate Medical Centerben sem, ahol a folyamatban lévő műtéteket zseblámpával voltak kénytelenek befejezni. Néhány település megúszta, mert saját elektromos szolgáltatókkal rendelkezett. New York nyugati részében néhány óra alatt, de az egész városban csak másnap reggel 7 órakor állt vissza a normál áramszolgáltatás.

A televíziók sem működtek, megszűnt az információáramlás, ami miatt sokan pánikba estek, azt gondolva, hogy a kommunisták vagy az ufók a felelősek az áramkimaradásért. Előbbi a hidegháborús időszakban kevésbé abszurd elképzelés volt, mint utóbbi.

New York lakosai megtalálták a módját, hogy segítsék a közösséget. Önkéntesek álltak be forgalmat irányítani, mások a tűzoltóság mentőcsoportját támogatták, sokan egész éjjel gyertyákat és zseblámpákat osztottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Több ezren ragadtak a New York-i metróban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár