2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Az angol mondavilág egyik legismertebb alakja a „tolvajok fejedelme”, Robin Hood, aki az elnyomott köznép és az igazság nevében lépett fel a korrupt hatóságok ellen. A történet igen régi, és az idők során rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy egyes szereplői valódi személyek, illetve hogy Anglia különböző pontjain valódi helyszínek köthetők a legendához. Alább felsorolásra kerül hét népszerű állítás, amelyek azonban korántsem olyan egyértelműen igazak, mint amennyire sokan annak tartják őket.

robin hood
Robin Hood és Little John „megismerkedése” Louis Rhead 1912-es festményén

Robin Hood valós személy volt

Robin Hood kitalált, archetípusos hős, akinek életútja összefoglalja keletkezési korának sok gyakori frusztrációját és ambícióját. A Robin (vagy Robert) Hood (más alakokban Hod vagy Hude) gyakori beceneve volt Angliában a piti bűnözőknek már legalább a 13. századtól – lehetséges, hogy nem véletlenül hangzik úgy a „Robin” név, mint a „robbing” (rabol) ige – azonban egyetlen korabeli író sem ír Robin Hoodrol, mint konkrét személyről.

Voltak természetesen személyek, akik hasonlítottak a ma élő Robin Hood-képre, például a szökevények, akik szembeszálltak a szigorú és népszerűtlen angol erdőtörvényekkel (amelyek értelmében óriási kiterjedésű félvad erdőségekben kizárólag a király és udvara vadászhatott) – ezeket az embereket általában nagyra tartotta a parasztság. De azt a személyt (vagy akár több személyt is), akinek tettei ihlették Robin Hood meséjét, vélhetően nem Robin Hoodnak hívták saját életében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A zárda kapuslakásaJános angol királyAz állítólagos sír napjainkbanRobin Hood és emberei mulatnak az erdőbenMarian és Robin HoodLittle John állítólagos sírja napjainkbanRobin Hood állítólagos sírköveAz edwinstowe-i Szent Mária templomI. (Oroszlánszívű) Richárd angol király
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár