2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Értékes aranykincseket bukhat a Krím

2014. augusztus 21. 11:19 MTI

Sem Kijevnek, sem Moszkvának nem adja vissza az amszterdami Allard Pierson régészeti múzeum azokat az aranykincseket, amelyeket egy Krímet bemutató kiállításra kapott kölcsön, mert attól tartanak, hogy beperelnék őket, akár Ukrajna, akár Oroszország kapná meg a műtárgyakat. 

A Fekete-tenger partján talált, i.e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyakat öt ukrán - közöttük négy krími - intézmény adta kölcsön a hollandiai múzeumnak a Krím - a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításra. A tárlat mintegy száz tárgyat mutat be, többségük drágakő berakású arany ékszer, az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, valamint fegyver.

A tárgyak még az előtt érkeztek a holland nagyvárosba, hogy Krím csatlakozott Oroszországhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 18-án írta alá az erről szóló szerződést, amely azonnal hatályba lépett. Hollandia a világ számos más államához hasonlóan azonban nem ismeri el azt. Mind az ukrán kormány, mind a krími múzeumok azt követelik, hogy Hollandia nekik juttassa vissza a műkincseket.

Az amszterdami kiállítás augusztus végén zár. A múzeum szerdán közölte, hogy egyelőre nincs kialakult álláspontjuk arról, mi legyen a kincsek sorsa, annak ellenére, hogy tanácsot kértek ügyvédektől és a holland kormánytól is. A múzeum közlése szerint a vitatott tárgyakat biztonságosan raktárba helyezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár