2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hátborzongató régészeti felfedezések

2013. január 25. 09:35

Egymást felfaló neandervölgyiek, elégetett jégkorszaki gyermek Alaszkából, a történelem első ismert leprása, gáztámadás az ókorban és sűrű homály Nagy Sándor utódjának sírja körül. Összeszedtük, melyek voltak az utóbbi évek legfurcsább régészeti felfedezései.

Neandervölgyi kannibálok

Megették egymást a neandervölgyiek – erre a következtetésre jutottak spanyol kutatók, miután egy spanyolországi barlangban kannibalizmusra utaló nyomokat találtak 12 férfi és női csontvázon. Az El Sidron-i barlangban tizenkét férfit, nőt, és gyermeket mészároltak le, majd a támadók – szintén neandervölgyi emberek – mohón falatozni kezdtek az áldozatok földi maradványaiból. A gyilkosok olyannyira éhesek voltak, hogy felnyitották az áldozatok koponyáját, hogy hozzájussanak agyvelejükhöz, de feltörtek minden apró csontocskát is, hogy egyetlen csepp csontvelőt se hagyjanak kárba veszni.

A csontok feltárása – azok szétszóródása miatt – tíz éven át tartott. A csoport 49 ezer éve élt El Sidronban, majd valamikor a haláluk után egy nagyobb vihar, vagy más természeti katasztrófa következtében a barlang beomlott és betemette őket. A csontokon különféle jelek utalnak arra, hogy a 12 személy halála után az odaérkező neandervölgyiek társaik húsából fogyaszthattak: a csontokat feldarabolták, levágták az izmokat, s összetörték a hosszúcsontokat, hogy kinyerjék belőle a velőt.

Az El Sidron-i barlangrendszer

A kannibalizmus azonban nem volt ritka a neandervölgyiek körében, van olyan elmélet, amely szerint ez okozhatta a kihalásukat. A spanyolországi felfedezés a fellelt csontok nagy száma miatt egyedülálló. A kutatók meggyőződése szerint a férfiak mitokondriális DNS-ben mutatkozó hasonlatosság azt jelzi, hogy patrilokális csoportokban éltek; a közeli rokonságban álló férfiak alkották a csoportot, amelyben a nők jövevények voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár