2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

90 éve született a magyar holokausztkutatás doyenje

2012. december 20. 13:25

1922. december 20-án született a világszerte ismert holokausztkutató történész, politológus Randolph Louis Braham. Az iskolateremtő tudós a New York City University professzor emeritusa, a Rosenthal Intézet igazgatója, a holokauszt-kutatás nemzetközi szaktekintélye. Kutatók generációi nőttek fel tanulmányain.

Randolph L. Braham 1922-ben, Bukarestben látta meg a napvilágot. Gyermekkorát Désen töltötte, itt végezte gimnáziumi tanulmányait. A város zsidó közössége, családja és számos ismerőse is áldozatává vált a magyarországi vészkorszaknak. A 21 éves fiatalembert munkaszolgálatra hívták be, ahonnét sikerült megszöknie. A háború után Ausztrián keresztül először Németországba, később az Egyesült Államokba ment. A CUNY-n (City University of New York) folytatta tanulmányait, ahol doktori, majd PhD-fokozatot szerzett. Egyetemén 1956-tól 1992-es nyugdíjba vonulásáig összehasonlító politikatudományt tanított.

A jeruzsálemi Yad Vashem 1953. évi megalakítása után az elsők között kapcsolódott be a magyarországi vészkorszak forrásainak gyűjtésébe és kutatásába. Hatvannál több könyvet írt, szerkesztett, értékes tanulmányok százait tette közzé. A népirtás politikája, A magyar Holocaust címen kiadott munkái alapművek a téma kutatói számára. Az általa szerkesztett a Magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája (2007.) és a Magyarországi holokauszt bibliográfiája (2010.) c. kötetetek a kutatás és az oktatás számára ugyancsak nagy értéket képviselnek.

2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia „Tudomány a társadalomért” akadémiai díjat adományozta számára. Kiemelkedő munkásságáért 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2011-ben Középkeresztje kitüntetésben részesült. 2011.októberi magyarországi látogatásán ünnepélyesen felavatták a Holokauszt Emlékközpont róla elnevezett új információs központját, a Randolph L. Braham Tékát, amely a tudományos élet, az oktatás számára folyamatosan gyűjti és digitálisan is hozzáférhetővé teszi a professzor kutatási eredményeit, műveit, publikációit - írja a hdke.hu.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár