2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokausztáldozatok hamvaival festett egy svéd művész

2012. december 6. 12:05

A holokausztáldozatok földi maradványainak meggyalázásával vádolnak egy svéd művészt, miután kiderült, hogy a férfi a majdaneki koncentrációs tábor krematóriumából gyűjtött hamvakat használta fel egyik alkotásához.

Vizet és a holokauszt során elhunytak hamvait használta fel Carl Michael von Hausswolff a svédországi Lund városának egyik galériájában található, szürke csíkokat ábrázoló festményéhez. „Ki tudja, lehet, hogy a hamvak pont az én szeretteimből maradtak hátra” – nyilatkozta a svédországi zsidóság egyik vezetője, a holokauszt során több családtagját is elveszítő Salomon Schulman, „undorítónak” nevezve von Hausswolff festményét.

A művész 1989-ben, majdaneki látogatása alkalmával gyűjtötte össze a hamvakat. Mint von Hausswolff fogalmazott: „a hamvak az emberek lelkét és emlékét őrzik; azokét az áldozatokét, akiket más emberek kínoztak meg és gyilkoltak le a 20. század legkegyetlenebb háborújában”. A majdaneki koncentrációs tábor 34 hónapon keresztül, 1941 és 1944 között működött, területén 79 ezer embert – többségükben lengyel zsidókat – mészároltak le.

A most kipattant botrány ellenére a lundi galéria tulajdonosa, Martin Bryder védelmébe vette az alkotást. „Kérem, jöjjenek el a galériába, nézzék meg a festményt és döntsék el, hogy mennyire ellentmondásos” – közölte Bryder.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár