2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már az amerikai őslakosokat is mérgezte a bitumen

2011. június 7. 12:30 New Scientist

Számos módját találták az amerikai őslakosok a bitumen felhasználásának, ennek egyik "mellékhatása" azonban a születendő gyermekek koponyájának összezsugorodása volt - derült ki egy új tanulmányból.

Jóval azelőtt, hogy a modern ember elkezdte volna aszfaltozni az utakat, a prehisztorikus kori ember már javában használta a bitument. A régészeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a kaliforniai Chumash törzs lelkesen gyűjtötte a kátránygolyókat, amelyekkel „óceánjáró” hajóik repedéseit tömték be, a kézzel font kosarakat ivásra alkalmas edényekké alakították át, de felhasználták a törött csontok gyógyításakor és a bütykök kenegetéséhez, sőt, egyesek rágták is.

Ma már tudjuk, hogy a bitumen a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) forrása lehet – olyan szennyezőanyagoké, amelyek számos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. Sebastian Wärmländer, a Stockholmi Egyetem professzora kutatótársaival együtt a kátránygolyóknak a Chumash törzs tagjaira gyakorolt negatív hatásait vizsgálta. A kutatók Los Angeles-i La Brea kátrány tó partjánál 44 PAH-vegyületet, köztük sok ismert rákkeltő anyagot találtak.

Ezt követően Wärmländer és csapata elővette a bennszülött nép csontjait, majd megvizsgálta, hogy a kátrány vajon volt-e bármilyen hatással az őslakosok egészségére. A legtöbb, a PAH-vegyületek okozta betegség szimptómáját a húsban mutatták ki, de a tanulmány azt sugallja, hogy azok az anyukák, akik terhességük idején ilyen anyagokkal érintkeztek, sokkal kisebb gyermeknek adtak életet, és ők később sokkal alacsonyabbra nőttek társaiknál.

Wärmländer és kollégái 269 felnőtt koponyát vizsgáltak meg, amelyek i.e. 6500 és i.sz. 1780 közötti sírokból kerültek elő. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a koponyák térfogata jó kétszáz köbcentiméterrel csökkent az idők során. A Chumash-emberek testmagasságának csökkenése egészségi állapotuk romlására vezethető vissza – állapították meg a szakemberek. Ebben a kijelentésben ugyan semmi újdonság nincs, de most először sikerült bebizonyítani, hogy valóban a bitumen okozta a testi elváltozást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár