2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kis New York-i hurrikántörténelem

2011. augusztus 31. 13:01 The New York Times

A Nagy Alma legújabb kori történelme sajnos bővelkedik a természeti katasztrófákban, amelyek közül kiemelkedik a múlt héten érkezett, de a világváros területén halálos áldozatot végül nem követelő Irén.

Stephen Fybish időjárás-kutató mindössze két éves volt, amikor az 1938-as vihar megérkezett a városba, s 600 életet követelve letarolta Long Island-et, ám a város nagy részét megkímélte. A 74 éves kutató hozzátette: New Yorkban két nap alatt mintegy 150 milliméter eső esett, s közel 100 km/órás sebességgel söpört végig a vihar.

Azonban még ez a természeti jelenség is eltörpül minden idők legpusztítóbb amerikai hurrikánja mellett, amely 1821-ben szedte áldozatait a keleti parton. A Kennedy Nemzetközi Repülőtérre szeptember 3-án lecsapó hurrikán négy méter magas hullámokat vert, a Hudson és az East Rivers pedig Manhattannél összetalálkozott.

„Ez volt talán a legpusztítóbb a hurrikánok közül, s amely egy lapon említhető a mostanival” – utalt Fybish a napokban tomboló Irénre, amely az 1821-es hurrikánhoz hasonlóan közvetlenül nem végzett pusztítást a városban.

A városi vezetés elrendelte az alacsonyan fekvő területek evakuálását, elsőként a Rockaway-t. A tömegközlekedés leállítására azonban még soha nem volt példa, erre gyakorlatilag szombat hajnalban került sor – tájékoztattak New York-i tisztviselők.

Fybish számításai szerint a mostani lehet a legcsapadékosabb augusztus a metropolisz történetében: ugyan még egy nap hátra van a nyári hónapból, de az eső minden bizonnyal megdönti az 1990-ben mért csapadékmennyiséget.

A 20. század kezdete óta legalább egy tucat hurrikán csapott le az Egyesült Államok legnépesebb városára. Az 1938-as vihart az 1944-es hurrikán követte, amikor két nap alatt majdnem 240 milliméter eső esett. 1955-ben a Diane 400 emberéletet követelt, majd öt évvel később a Donna közel 150 kilométer/órával söpört végig északkeleten.

Hasonló pusztítást vitt végbe az Ágnes 1972-ben, Gloria pedig két órát sem tartózkodott Long Island-en és Connecticutban, mégis több millió dolláros kárt okozott. A hurrikán érkezésének hírére bezárták az iskolákat, lezárták a reptereket és kiürítették a Világkereskedelmi Központ épületét.

1991-ben Bob kegyes volt a városlakókhoz, de nyolc évvel később Floyd megérkezésével már akadozott az áramellátás, a telefonszolgáltatás megszakadt, Rudolph Giuliani New York-i polgármester pedig húsz menedékházat nyitott meg a tengerpartról elmenekültek számára. 2003-ban és 2006-ban Isabel és Ernesto csapott le a Nagy Almára, de mire elérték a város határát, már trópusi viharokká szelídültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár