2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kennedy egyszerű 'mutatványnak' tartotta az űrprogramot

2011. május 27. 08:17

Az űrprogram John F. Kennedy egyik legtartósabb örökségének bizonyult, maga az elnök azonban azon aggódott, hogy a holdraszállás nem más, mint egyszerű „mutatvány” – hallható JFK és a NASA vezetőjének beszélgetéséről készített felvételen.

„Mindent megtanulhatunk tudományosan, amit csak akarunk, de az ember holdra küldése csak egy attrakció, s nem éri meg azt a sok milliárd dollárt” – mondta a demokrata elnök James Webbnek, a NASA elnökének 1963. szeptember 18-án, két hónappal a dallasi merénylet előtt.

A kazettát szerdán, a kongresszus előtt elmondott Kennedy-beszéd ötvenedik évfordulóján tették közzé; ebben JFK arról értekezik, hogy szerinte a holdraszállásnak egy évtizeden belül meg kell valósulnia. Az 1961. május 25-i beszéd az után hangzott el, hogy Alan Shepard Jr. május 5-én első amerikaiként az űrben járt.

Az űrverseny kapcsán fellobbanó patrióta szenvedély 1963-ban köddé vált, legalábbis Kennedy lelkében, az elnök ugyanis a hatalmas pénzügyi ráfordítást politikai értelemben negatívumként értékelte. A Webb-bel való párbeszéd hangfelvételét a John F. Kennedy Elnöki Könyvtár adta közzé, amelynek szövege teljes terjedelemben elérhető a honlapon.

Néhány történész úgy gondolja, hogy Kennedy kiutat keresett, mivel vészesen közeledett az 1964-es elnökválasztási kampány, amelyben nagy súllyal esett latba a költségvetés, a haladás megtorpanásának ódiuma pedig Damoklész kardjaként lógott az elnök feje felett. A beszélgetésből kirajzolódnak Kennedy aggályai, de az is, hogy JFK végül kiállt a program mellett, amelyet teljesen más megvilágításba helyezett, védelmi, vagy nemzetbiztonsági kérdésként próbálta beállítani.

Webb előrelátónak bizonyult, megfontoltan érvelt a tudományos és intellektuális előnyök mellett. Ugyanakkor leszögezte, hogy csak Kennedy második elnöki terminusának végén realizálható a holdraszállás, amivel láthatóan kiábrándította az elnököt. Neil Armstrong végül 1969. július 20-án lépett a holdra. JFK mérgelődött, hogy úgy kell megvédenie az űrprogramot az elkövetkező elnökválasztási kampány során, hogy „másfél évig semmi eredményünk nem lesz”, de a végén egyre pragmatikusabb hangot ütött meg, és úgy tűnt, kevésbé izgatja a program „hasznossága”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár