2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a nádasdladányi Nádasdy-kastély főhomlokzata

2011. április 26. 15:43

A Norvég Alap támogatásával újult meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély főhomlokzata; a munkálatok 250 millió forintba kerültek.

A költségek 90 százalékát biztosította a Norvég Alap, a pályázathoz szükséges önrészhez 20 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap, 5 millióval pedig a nemesi család Kanadából hazatelepült leszármazottja által a kastély helyreállításáért és méltó hasznosításáért létrehozott Nádasdy Alapítvány - mondta el Varga Kálmán, Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az MTI-nek. A támogatási pályázatot 2008-ban nyerte meg az alapítvány, a kivitelezési munkák 2009 őszén kezdődtek meg.

A főhomlokzat felújítása része annak a munkának, amelynek során egyebek között mentesítették az épületegyüttest a gombafertőzéstől, felújították a tetőzetet, visszakerült helyére a kastély sarokbástyája. Továbbá megmentették a pusztulástól a Nádasdy család arcképcsarnokának elhelyezésére szolgáló, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és márványkandallóval ékes Ősök csarnokát, valamint a faragott bútorzatú könyvtárszobát. Megtörtént az egykori ebédlő, a nagy-és kisszalon, valamint a biliárdszoba részleges helyreállítása, a gépészeti felújítás. A munkálatokra eddig mintegy 1,5 milliárd forintot költöttek.

A tervek szerint a főhomlokzat felújítását követően a kápolna rekonstrukciójával és ólmozott üvegablakainak helyreállításával folytatják az 1990-es évek második felétől tartó rekonstrukciót.

A Nádasdyak a 18. században épült barokk kastélyt 1873-ban impozáns, romantikus stílusú kastéllyá építtették át. Az épületegyüttes és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi park 1945-ig volt a birtokukban, majd államosították és azt követően több funkciója is volt. 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe. A Nádasdy Alapítvány a környezetvédelem és a művészetek támogatására Nádasdy Akadémia elnevezéssel szellemi műhelyt működtet a falai között, s évente több nívós, kulturális és tudományos programot szervez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár