2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Norvég támogatással újul meg a Nádasdy-kastély homlokzata

2009. november 15. 16:12 MTI

A Norvég Civil Alap támogatásával kezdődött meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély homlokzatának felújítása. A támogatás megszerzéséhez szükséges önrész biztosítását a kulturális tárca, a Nádasdy Alapítvány és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának összefogása tette lehetővé - hangsúlyozta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

A részletekről a projekt menedzsere, Kacskovics Fruzsina elmondta: a beruházás 250 millió forintos költségének 90 százalékát a Norvég Alaptól elnyert támogatás biztosítja, amelyet a kastélyban működő Nádasdy Alapítvány nyert el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága segítségével. A pályázati önrészhez az oktatási és kulturális tárca javaslatára a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott 20 millió forint támogatást, a még hiányzó 5 millió forintot pedig a Nádasdy Alapítvány biztosította.

A Nádasdy családnak az 1873-tól az 1880-as évek elejéig, a korabeli angol és skót kastélyok mintájára épült rezidenciája - az 1945-ben történt államosítást követő többféle hasznosítás után- 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe. Hasznosítási terve 1994-ben készült el, majd megkezdődött a felújítás. Elsőként mentesítették az épületet a gombafertőzéstől, felújították a tetőzetét, visszahelyezték helyére a kastély sarokbástyáját, megmentették az Ősök csarnoka és a könyvtár díszes asztalosmunkáit.

Részlegesen helyreállították az ebédlőt, a nagy és kis szalont, a biliárdszobát, s megtörtént az épület gépészeti felújítása is. Hozzáláttak a kastély termeinek korabeli bútorokkal való berendezéséhez, s visszakerült helyére a Nádasdy család értékes könyv- és képgyűjteményének egy része is.

A Nádasdy Alapítvány kezdeményezésére a kastély ma a magyar állam tulajdonából ki nem adható műemlék, kezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az épület és a 25 hektáros park felújítására, fenntartására eddig mintegy 1,5 milliárd forintot költöttek. A sajtótájékoztatón Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója a műemlékek felújításával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek fontos szerepük van a támogatások megszerzésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár