2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megszépült a nádasdladányi Nádasdy-kastély

2010. szeptember 26. 15:10 MTI

Megszépült a nádasdladányi Nádasdy-kastély homlokzata; a Norvég Alap támogatásával, mintegy 250 millió forintos költséggel megvalósuló felújítással már csaknem teljes egészében végeztek.

A költségek 90 százalékát a Norvég Alap biztosította, a pályázathoz szükséges önrészhez 20 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap, 5 millióval pedig a Nádasdy Alapítvány - mondta el a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. Varga Kálmán hozzátette: a felújítás tervei már 2004-ben készen voltak, de a megvalósítás megkezdését csak a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) által meghirdetett pályázat tette lehetővé.

A család Kanadából hazatelepült leszármazottja által a kastély helyreállításáért, s méltó hasznosításáért létrehozott Nádasdy Alapítvány 2008 szeptemberében nyerte meg a támogatási pályázatot, s a végrehajtási szerződés aláírását, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően tavaly szeptemberben kezdődtek meg a kivitelezési munkák - mondta el az alapítvány projektmenedzsere.

Kacskovics Fruzsina rámutatott: a munkálatokkal augusztus végéig kellett volna végezni, azonban a műszaki szükségből felmerült, de még az engedélyezett kereten belüli tennivalók elvégzésére újabb közbeszerzési eljárást kellett kiírni, s részben annak elhúzódása, részben bürokratikus okok miatt késik a felújítás teljes befejezése.

A historizmus korának romantikus stílusú kastélyát 1873-tól az 1800-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes Ősök csarnoka. A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, s 45 évig különböző funkcióknak adott otthont.

Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás. Eddig 1,5 milliárd forintot költöttek a munkálatokra. Egyebek között mentesítették az épületegyüttest a gombafertőzéstől, felújították a tetőzetét, visszakerült helyére a kastély sarokbástyája, s megmentették a pusztulástól az Ősök csarnoka és a könyvtár asztalosmunkáit. Megtörtént az ebédlő, a nagy- és kisszalon, valamint a biliárdszoba részleges helyreállítás, s a gépészeti felújítás.

Megkezdődött a kastély termeinek korabeli bútorokkal való berendezése, s az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Festetics-kastély gesztusa révén a könyvtárszoba rekonstrukciójának befejezését követően visszakerülhet eredeti helyére a család értékes könyvgyűjteményének néhány darabja.

A kastély ma a magyar állam tulajdonából ki nem adható műemlék, kezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Falai között Nádasdy Akadémia elnevezéssel a környezetvédelem és a művészetek támogatására szellemi műhelyt hozott létre és működtet a Nádasdy Alapítvány, amely az elmúlt években számos kulturális, tudományos rendezvényt szervezett és szervez a jövőben is.

A tervek szerint a homlokzat felújításának teljes befejezése után megkezdik a kápolna rekonstrukcióját és ólmozott üvegablakának helyreállítását. Ugyancsak 2011-ben a kastély egykori úrnőjének, az építtető Nádasdy Ferenc fiatalon elhunyt hitvesének, Zichy Ilonának emléket állító kiállítás rendezését tervezi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

A kastély jelenleg is látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár