2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A CIA Újvidéken és kémek Szegeden

2010. május 28. 08:53

1968-ban a magyarok szerepvállalása a prágai tavasz leverésében tovább rontotta a magyar-jugoszláv viszonyt. A rendőrség politikai osztályának '68-as jelentése beszámol arról, hogy Jugoszláviában leköptek, megaláztak magyar állampolgárokat, sőt egy esetben valakire rá is lőttek - számolt be róla a Szegedkurir.


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Osztályának 1968-as éves jelentése több nyugati elemzőt, illetve értelmiségit idéz, akik szerint egy esetleges kínai-szovjet háború esetén a nyugati világ az oroszok mellé állna. A nyugati értelmiséget taszította az ázsiai kommunizmus, ami erőszakkal, hódítások útján törekszik világuralomra.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Osztályának éves jelentése sokat foglalkozik a prágai tavasz eseményeivel, illetve annak Magyarországi, Csongrád megyei vetületével. 1968-ban Csehszlovákiában kísérletet tettek a gazdaság, a párt és az állam demokratizálására, hogy egy „emberarcú szocializmust” alakítsanak ki.

1968. augusztus 20-án szovjet csapatok léptek be Csehszlovákiába, kísérték őket lengyel, magyar és bolgár csapatok is. „A csehszlovákiai ellenforradalom megakadályozására nyújtott fegyveres segítség időszakát követően a nyugati propaganda és hírszerző szervek igen aktív tevékenységbe kezdtek az akcióban résztvevő országok ellen. Bekapcsolódtak ebbe a kampányba a jugoszláv propaganda szervek és a nyugati magyar emigráció különböző szervei is" - írja a jelentés, amit Czene Mihály alezredes és Kelemen Miklós megyei parancsnok jegyeztek.

Az 1968-as események miatta a jugoszláv kormány különböző katonai alakulatokat vonultatott a magyar határ közelébe, azokat harci készenlétbe helyezte. A jugoszláv sajtó a szovjetek és a magyarok ellen uszított. A Jugoszláviában tartózkodó csehszlovák állampolgárokkal például elhitették, ha Magyarországra utaznak, ott őrizetbe veszik és internálják őket. Ezért azt javasolták nekik, hogy Ausztrián keresztül térjenek haza. A magyar állambiztonság információi szerint Jugoszlávia különböző nyugati szervektől napi 6 dollárt kapott minden egyes csehszlovák állampolgár után. Sőt, a magyar titkosszolgálat úgy értesült, hogy Újvidéken, a Park Szállóban a CIA egy csoportja dolgozott ebben az időben.

A szovjet- és magyarellenesség eredménye volt, hogy a Jugoszláviába kiutazó magyarokat provokálták, leköpték őket, a kocsikra ellenséges jelszavakat írtak, sőt volt, hogy rá is lőttek egy magyarra - állítja a jelentés.

A jelentés részletei a Szegedkurir cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár