2020. tavasz: Halálos tudomány

Virtuális múzeumban az elveszett lengyel kincsek

2010. április 12. 12:31 MTI

Az interneten látogatható múzeumban gyűjti össze az évszázadok során elpusztult és elveszett lengyel kulturális kincseket Varsó városa és a lengyel kulturális minisztérium.


Az ország elkallódott művészetét a legkorszerűbb formában mutatják be a virtuális térben: mintaként a számítógépes játékok technikája és esztétikája szolgál. "Lengyelország csak a II. világháborúban építészeti emlékeinek, műalkotásainak és könyvtárainak több mint 75 százalékát elvesztette. Emlékezni akarunk erre az örökségre" - mondta a projekt kezdeményezője, Anna Zimecka, az SAR marketingkommunikációs szövetség illetékese a Dziennik Gazeta Prawna című újságnak.

A virtuális kiállítás nem egyszerűen az elveszett műalkotások internetes megjelenítése lesz, mert ezek a kulturális kincsek már láthatóak a kulturális tárca és a külügyminisztérium honlapján. "Teremteni kell egy olyan virtuális teret, amelynek formája a modern számítógépes játékokra emlékeztet" - fejtegette Zimecka. A kiállított tárgyak mellett részletes információkat közölnek majd alkotójukról, keletkezésükről és eltűnésük vagy elpusztulásuk körülményeiről.

Az első tárlaton 35 értékes műalkotást mutatnak be, amelyeknek a II. világháború alatt vagy után, a megszállás idején veszett nyoma. A kiállított tárgyak között lesznek Raffael, Lukas Cranach d.A., Hans Holbein d.J., Jan Brueghel, Julian Falat, Jozef Brandt és Aleksander Gierymski képei. Ezután évente négy kiállítást rendeznek majd, mindegyiket 50-80 műtárggyal. "Nem fogjuk magunkat csak az utolsó háborúban eltűnt művekre korlátozni. Be fogjuk mutatni a korábbi korszakokban elkallódott remekműveket is" - tette hozzá Zimecka.

Az online múzeum nemcsak műélvezetet kínál majd, hanem az egész világot megismerteti a Lengyelországból elrabolt műalkotásokkal. Ez pedig hozzájárulhat a remekművek azonosításához és visszaszolgáltatásához - remélik Lengyelországban. A virtuális múzeum ünnepélyes multimédiás megnyitóját május 15-én tartják a varsói királyi palota udvarán. A pontos internetcímről ugyanakkor még nem döntöttek.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!