7 végzetes pillanat

Nem tetszik a virtuális lepel az egyháznak

2010. április 2. 11:07 The Daily Telegraph

A jövő hónapban kiállításra kerülő torinói lepel kapcsán sajtóvita kezdődött Olaszországban: az egyháznak ugyanis nem tetszik, hogy a látogatók háromdimenziós szemüveggel is megnézhetik az ereklye virtuális mását.


A háromdimenziós szemüvegeket 2 euróért árulják majd a húsvét után nyíló, hat héten át látogatható tárlaton, ahol a speciális virtuális bemutatón a szabad szemmel nem látható részletek is megtekinthetők lesznek.

A Vatikán azonban nemtetszését fejezte ki mindezek miatt: szerintük ugyanis a kereskedelmi kezdeményezés nem illik a tárlathoz, és a digitális bemutató komolytalan. Ahelyett ugyanis, hogy mesterséges segédletekkel segítenék a lepel megértését, inkább tegyék azt minél jobban láthatóvá, hogy a kétmillió zarándok minél könnyebben és jobban megtekinthesse azt – írták.

A szemüvegeket és a bemutatót azonban nem egy magáncég, hanem a szaléziak bocsájtják rendelkezésre, akik szerint ez nem tekinthető a lepel kereskedelmiesítésének, és bemutatójuk csak gazdagabbá teszi az élményt, hiszen a látogatók alig három percet tölthetnek a lepel előtt.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!