2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a szmog az úr

2009. január 11. 11:48 Balázs Bálint

Törvénnyel védik a tiszta levegőt

December 8-án már 900 haláleset történt, az első két hét alatt pedig 4000 áldozata lett a szmognak. December 10-én a szennyezett levegőt enyhe szél fújta ki a főváros környékéről az Északi-tenger irányába. 1952 decemberében a Londonban regisztrált halálokok között tüdőgyulladás, tuberkolózis és szív elégtelenség szerepelt a leggyakrabban. Az asztmásokat, a szív- és érrendszeri panaszokkal kűzdők között különösen sokan fulladásos halált szenvedtek. A rövidebb lefolyású megbetegedések között gyakori volt a tüdőödéma, mellkasi fájdalom, tüdőgyulladás, légszomj, egyéb tüdőkárosodás.A korabeli hivatalos tudósítás szerint a szmog csak az időseket és a krónikus szív- és érrendszeri panaszokkal, valamint légzési betegségekkel kűzdőket sújtotta. A vizsgálatok szerint azonban az első két hétben elhunyt 4000 áldozat kétharmada volt 65 év feletti. A középkorúak (45-64 éves) halálozási arányszáma háromszorosára nőtt, a csecsemő mortalitás megkétszereződött december első hetében. A legújabb eredmények szerint 12000 közvetlen (áttétel nélküli) halálos áldozata volt a 1952 telén bekövetkező szmognak.

A kormányzat, amely 1952 telén még az influenzát hibáztatta a halálesetekért, előbb javaslatokat dolgoztatott ki a füst csökkentésére, a levegő szennyezésének szabályozására. 1956-ban a Tiszta Levegő Törvényben (Clean Air Act) korlátozta a háztartási füst kibocsátását, és a helyi önkormányzatok kezébe adta a döntést, hogy támogassák a háztartások elektromos fűtési rendszerre cserélését. A kerületi önkormányzatok füstmentes zónákat hoztak létre.

Az 1968-es második Clean Air Act az ipari felhasználást igyekezett csökkenteni, vidékre telepítve a nagy szennyezőket. Az ipari üzemek magas kéményeket építettek és nagy hatékonyságú filtereket kezdtek alkalmazni. A probléma újratermelődött: a gyárkéményekből nem közvetlenül a szennyezés helyén, hanem távolabb lett savaseső.

1989 januárjában Budapesten és Miskolcon is észleltek London-típusú füstködöt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár