2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a waterlooi csatáról

2017. október 17. 08:24

A waterlooi csata

1. Napóleon franciaországi uralmának végét az 1815. június 18-i, a mai Belgiumhoz tartozó Waterloo közelében lezajló csata jelentette. A császár utolsó ütközete egyértelmű vereséggel zárult.

2. A csata katasztrófával ért fel Napóleon számára, de a valóságos mennyországot hozta el a korabeli fogorvosok számára, akik ezerszámra gyártották a műfogsorokat, miután eltávolították a Waterloonál elesett katonák szájából a számukra már valóban felesleges fogakat.

3. „Mondom neked, Wellington egy csapnivaló tábornok, az angol csapatok szánalmasak, ez az egész ügy semmivel sem lesz több, mint egy egyszerű reggelizés” – az egyik tisztjének mondott szavai hűen tükrözik Napóleon a sordöntő ütközethez való hozzáállását.

4. Maga a csata valójában Waterloo városától mintegy négy és fél kilométerre délre zajlott le, jóval közelebb Mont-Saint-Jean településhez, így a franciák ma is ez utóbbi falunévvel illetik Napóleon utolsó ütközetét.

5. A Wellington herceg vezette szövetséges sereg több mint felét a különböző német államokból verbuvált katonák alkották.

6. Wellington seregének átlagéletkora 27 év volt. A britek 15-17 ezer katonát vesztettek, megközelítőleg seregük negyede maradt ott a harctéren. A bevetésre kerülő poroszoknak hasonlóak voltak a veszteségeik, míg Napóleonnak több mint 50 százalékos.

7. Egyes elméletek szerint a csatát a császár súlyos aranyere miatt veszíthette el, ami megakadályozta abban, hogy lóra szálljon, és személyesen felügyelje a hadmozdulatokat.

8.  Mások szerint a csatát megelőző éjszaka heves záporai voltak sorsdöntőek, ugyanis másnap Napóleonnak meg kellett várnia, míg kissé felszárad a talaj, és a Wellington elleni támadást mintegy négy órával el kellett halasztania. Ezen idő alatt a mintegy 50 ezer fős porosz hadsereg megérkezett a hadszíntérre.

9. A fényes győzelem 25 millió frankot hozott a brit hadseregnek. A hatalmas összegből – amely főként a franciáktól zsákmányolt egyéb értékekből származott – Wellington jelentős részt kapott, amely átszámolva ma több mint ötmilliárd forintot érne.

10. Három nappal a csatát követően Napóleon méreg ivásával öngyilkos próbált lenni, ám egy orvos egy hánytató segítségével megmentette az életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár