2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Valójában nem is volt púpos és ronda ember III. Richárd angol király

2018. november 22. 17:20 Múlt-kor

Egy szakértő állítása szerint a hagyományosan púpos, torz, gonosz uralkodóként ábrázolt III. Richárd angol király valójában a sztereotipikus szörfözőkre hasonlíthatott leginkább. Az 1483-tól 1485-ig regnáló hírhedt uralkodót Shakespeare üldözési mániás pszichopataként állította be, és rendszerint púpos, nagy orrú színészek alakították.

III. Richárd
A III. Richárdról fennmaradt legkorábbi festmény, amely 1520 körül készült, egy mára elveszett eredeti alapján

Steve Beer, az angliai Somerset megye Dunster nevű városában található, a középkori műkincsekre szakosodott Medieval Gallery (Középkori Galéria) tulajdonosa nagyszabású eseményt készít elő december 1-jére, „Elképzelni Richárd világát” címmel. A kiállításon helyet kap a művészeti tárlat mellett több szakértő előadása is, amelyek szerinte „radikálisan megváltoztatják” az uralkodóról az emberekben élő képet.

Elmondta: „A rendezvény ritka lehetőséget biztosít arra, hogy a legújabb tudományos bizonyítékok és a modern történelmi kutatások művészi értelmezéseit lássuk. III. Richárdot történészek, művészek és drámaírók nemzedékei démonizálták, mint gonosz, torzszülött alakot, aki megölte unokaöccseit, a 'Towerbe zárt hercegeket'.” Beer szerint kiállítása egyet jelent „a történelem e szakaszának teljes újraírásával”.

„Laurence Olivier emlékezetes módon alakította a Shakespeare-darab filmadaptációjában, amelyben azonban szinte pantomim gonoszként ábrázolták. Miután viszont felfedezték maradványait egy leicesteri parkoló alatt 2012-ben, a történészek és a természettudósok a Shakespeare-től és a Tudoroktól örökölt legenda legalább egy részét cáfolni tudták” – mondta Beer. Elmagyarázta: a király exhumált koponyáján alapuló rekonstrukció is készül, festmény formájában. A dán Anne Gyrite Schütte által készített műalkotás az eseményen kerül majd leleplezésre.

A király személyiségét a történész-író Anette Carson fogja előadásában górcső alá venni. Beer szerint „meg fogja vizsgálni Richárd lordprotektori szerepét, és fontolóra fogja venni, hogy gyilkosként való ábrázolása indokolt-e.”

„Ez arról szól, hogy egy csoport szakértő összeül, és megpróbálja újraalkotni Richárd imázsát. Mindannyian eltökéltek, és mindannyian empirikus bizonyítékokkal fognak szolgálni. Aligha lett korábban annyira élénken életre keltve Anglia történelmének e kritikus szakasza, mint ezen az eseményen lesz” – tette hozzá. Az esemény két részből fog állni: elsőként az előadások és kiállítások lesznek megtartva Dunster 14. századi tizedcsűrjében, majd leleplezésre kerül a király új portréja.

III. Richárd az 1485-ös bosworthi csatában esett el, így VII. Henrik és a Tudor-ház vette át a hatalmat. A megölt királyt a leicesteri templomban temették el, de ennek eredeti épülete később lebontásra került. Csontjait egy parkoló alatt fedezték fel 2012-ben, és megindultak az előkészületek arra, hogy a mai leicesteri katedrálisban újratemessék. A folyamatot egy időre megakasztotta, hogy mások Richárd gyermekkori lakhelye, York székesegyházában látták volna szívesebben végső nyughelyét. Végül bírósági úton megszületett a döntés, miszerint III. Richárd továbbra is Leicesterben fog nyugodni, és ünnepélyes újratemetésére 2015. március 22-én sor került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
III. Richárd sírja napjainkbanIII. Richárd koponyája maradványai megtalálásakorLaurence Olivier III. Richárd szerepében Shakespeare színdarabjának 1955-ös filmadaptációjában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár