2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Trója felfedezése indította dicstelen jelenkori útjára az addig szerencsét jelentő horogkeresztet

2020. június 12. 18:02 Múlt-kor

Mit jelképez ma a horogkereszt?

A második világháború után Európa nagy részén, így Németországban is szigorú tilalmakat helyeztek a horogkereszt nyilvános használatára – a legszigorúbb történelemoktatási, illetve emlékezeti felhasználáson kívül ennek súlyos következményei lehetnek.

A kevés európai kivétel egyike Észak-Európában található meg: Finnországban a légierő zászlaján a mai napig szerepel. Itt a fegyvernem jelképévé vált az 1918-ban vívott függetlenségi harcai során: az új ország egyik első katonai repülőgépének előző tulajdonosa, Eric von Rosen svéd báró korábban egy fehér alapon kék horogkeresztet festett rá.

A kék-fehér színminta éppen egybevágott Finnország zászlajával, így a repülőgépeken, majd a későbbiekben minden egyéb katonai járművön a fehér alapon kék horogkereszt vált a finn felségjellé. A második világháború végét követően a járműveken abbamaradt a használata, azonban a légierő kék zászlaján fekete színben máig megmaradt.

Az Egyesült Államokban, ahol a szólás- és véleményszabadság védelme alá esnek a szélsőséges jelképek is (amíg át nem lépik a gyűlöletbeszéd határát), a Hitler által tervezett náci zászló igen gyakran tűnik fel a fehér felsőbbrendűséget hirdető, a társadalmi integrációt elutasító csoportok jelképeként.

A legtöbb horogkeresztet azonban ma is Indiában látni: a templomok bejárataitól a taxik különféle felületeiig szinte mindenhol találkozhat vele az ember, a különféle vallási szertartásokon és fesztiválokon pedig továbbra is kiemelten fontos jelkép.

A hindu fényünnep, a díváli idején színes homokból kirakott szvasztikákat szokás csoportosan elkészíteni, a fény sötétség felett aratott győzelmének jeléül.

Kérdés, hogy a horogkereszt a nyugati kultúrkörben visszanyerheti-e egykori pozitív kicsengését. Sokak szerint az eredeti kontextusnak megfelelő használata elvenné a jelkép erejét a szélsőséges mozgalmak számára, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a nácik által elkövetett borzalmakat sem szabad feledni – mások szerint az áldozatok iránti tiszteletből és kegyeletből „el kell engedni” a horogkereszt régi értelmének visszahódítását.

A legvalószínűbb eset az, hogy a jelkép kontextustól függően örökre kettős értelemmel bír majd, és egyesek szemében az emberiség legrosszabb pillanatait, másokban a legjobbakat idézi majd fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Neonáci felvonulás az amerikai fővárosban 2002-ben (kép forrása: Flickr)Horogkereszt egy korinthoszi ezüstpénzen, Kr. e. 550-500 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Ceremónia a finn légierőnél (kép forrása: Reddit)A The Fernie Swastikas csapata 1922 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Szövőszékhez használt súlyok a törökországi ásatásról – Heinrich Schliemann rajzai (kép forrása: Flickr)Az arizonai 2-es főutat jelző egykori tábla (a horogkereszttel ellátott táblákat az 1940-es évek folyamán lecserélték) (kép forrása: Wikimedia Commons)Tartálykocsi napjainkban, az indiai Kalkuttában (kép forrása: Wikimedia Commons)A dániai Nydamnál talált, Kr. u. 3-4. századi fésű (kép forrása: Wikimedia Commons)Hitler a párt és az SA tagjainak körében, 1930. december (kép forrása: Wikimedia Commons)„Bébitaxi” az indiai Haidarábádban (kép forrása: Flickr)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár