2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Tízezer évvel ezelőtt érkezett Európába az ember leghűségesebb barátja

2016. január 20. 15:13 MTI

Tudósok először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét egy új, frissen közölt tanulmányban. A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik.

Először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét

A kutyát Kelet-Ázsiában háziasították 33 ezer éve, a világban 15 ezer évvel később kezdett elterjedni - írták a kutatók a Cell Research tudományos lapban. Vang Kuo-tung, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy Ázsiából és Afrikából származó 58 kutyaféle - 12 szürke farkas, 27 kezdetleges ázsiai és afrikai kutya és a világ 19 különböző kutyafajtája - génkészletét térképzeték fel, és azt találták, hogy a délkelet-ázsiai kutyák genetikai diverzitása sokkal nagyobb, mint más populációké.

Vang és a kínai tudományos akadémia kunmingi állattani intézetének kutatócsoportja két évet töltött genetikai minták gyűjtésével és összehasonlításával. Kutatásukkal először sikerült felrajzolni a háziasított kutya elterjedésének térképét. "Mintegy 15 ezer évvel ezelőtt az ősi kutyák egy alcsoportja kezdett elterjedni a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, Európába körülbelül tízezer évvel ezelőtt érkeztek" - magyarázta Vang. Az egyik nem ázsiai csoport visszavándorolt keletre, így a csak Ázsiában élőkkel keveredve egy sor vegyes populáció jött létre Észak-Kínában, mielőtt megindultak volna az emberrel együtt Amerikába. A szürke farkasról úgy tartják, több mint négyszáz kutyafajta közös felmenője, ám vitatják, hol, mikor és hogyan zajlott a háziasítása.

A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik - jelentette ki Vang. A tanulmány a kutya háziasításának történetét két szakaszban vázolja fel. Először vadon élő ősükből, a szürke farkasból tenyésztették ki az első háziasított kutyákat, majd a második szakaszban az első kutyák közül tovább válogattak, hogy képességeik és alakjuk alapján újabb fajtákat hozzanak létre. A kutatók jelenleg is folytatják a tanulmányt, igyekeznek pontosabban meghatározni a kutya háziasításának pontos helyét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár