2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos Pollock-festmény került elő Bulgáriában, egykor Ceaușescué lehetett

2023. március 24. 16:09 MTI

Rejtélyes körülmények között bukkantak Bulgáriában egy ismeretlen képre, amelyet Jackson Pollock amerikai absztrakt expresszionista festőnek tulajdonítanak. A képen Lauren Bacall hollywoodi filmcsillagnak, a festő barátjának szóló dedikálás olvasható a színésznő 25. születésnapja (1949. szeptember 16.) alkalmából.

Jackson Pollock
Jackson Pollock 1928-ban

A kép hátoldalán Nicolae Ceaușescu egykori román diktátor aláírása látható, amiből arra következtetnek, hogy a kép valaha az ő gyűjteményének a része volt – közölte csütörtökön a bolgár kormány.

A vásznon, amelyet egy szófiai lakásban találtak a múlt hónapban, ott van a festő szignója, de a mű nem szerepel a művészeti katalógusokban.

A képet feltehetően sok éven át Görögországban őrizték, mielőtt titokban Bulgáriába vitték, hogy külföldön eladják. Ivan Demerdzsiev belügyminiszter a bTV televízióban adott interjúban csütörtökön elmondta, hogy a kép „szinte teljes bizonyossággal hiteles”.

Az ügyészség által idézett szakértők szerint a kép „stílusát, technikáját és művészi sajátosságait tekintve megfelel Jackson Pollock életműve 1945 és 1950 közötti szakasza esztétikai sajátosságainak”.

A színkompozíció – egymásba fűződő vörös és fekete vonalak arany háttéren – vegyelemzése hasonlóságot mutat más képekkel – közölte Desziszlava Petrova szófiai ügyészhelyettes, aki azonban óvatosságra intett.

Veszela Radoeva, a szófiai Szépművészeti Nemzeti Galéria munkatársa szerint a korszak festőinek százai, közöttük hamisítók is használták ezt a fajta színfelrakást.

Hozzátette, hogy a szakértőik véleményezték a képet, de nem nyilatkoztak a hitelességét illetően, mert ezt nem tudják megállapítani Bulgáriában, ahol a festő képei nem szerepelnek közgyűjteményekben.

Ha valóban eredeti Pollock-alkotásról van szó, az értéke a 100 millió dollárt (35,45 milliárd forintot) is elérheti.

A képet egy műkincscsempészek elleni nemzetközi rendőrségi akció eredményeként, többek közt a görög rendőrségnek és az Europolnak köszönhetően találták, az ügyben több személyt – köztük bolgár állampolgárokat – letartóztattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár